Протест в Мадрид срещу решение на ЕСПЧ в полза на затворници от ЕТА

Десетки хиляди са притеснени от решението за европейския съд, сн. ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди излязоха в неделя по улиците на Мадрид в знак на протест срещу решението на Европейския съд за правата на човека в полза на членове на баската сепаратистка организация ЕТА, които излежават присъди. Демонстрантите откликнаха на призива на жертви на ЕТА като проявата бе подкрепена от управляващата Народна партия, предаде Франс прес.

 

По призива на асоциацията на жертвите на тероризма и Народната партия на премиера Мариано Рахой, множеството се събра на големия площад "Колон" в центъра на испанската столица около огромен плакат с надпис "Справедливост" и две черни ленти в знак на траур.

 

Много от демонстрантите носеха испанското знаме в червено и златно, символ на единството на страната, под звуците на националния химн, придружен от аплодисменти. Мъжки глас призоваваше "Против ЕТА" по високоговорителя, приветстван от бурни ръкопляскания.

 

"Не искаме отмъщение, настояваме за справедливост", апелира той.

 

Асоциациите на жертвите се обявиха срещу решението на съда в Страсбург от 21 октомври, което позволи да бъде освободена след 26 години зад решетките Инес Дел Рио Прада, член на сепаратистката групировка, осъдена на 3838 години затвор за 24 убийства.

 

Европейските съдии определиха като "незаконно" продължаването на наказанието ѝ след 2008 г. по силата на "доктрината Паро", действаща от 2006 година в Испания, съкращаваща възможността за предсрочно освобождаване на лица с многобройни присъди, каквито най-често се издават срещу членове на ЕТА.

 

Според съда в Страсбург системата е била приложена в случая Дел Рио с ретроактивна сила и затворничката трябва да бъде пусната на свобода. Това доведе до предположения, че испанското правосъдие може да бъде принудено да освободи десетки затворници от ЕТА.

 

Междувременно в петък от затвора излезе един такъв затворник, а други 51 са подали молби за освобождаване.

 

Решението на европейските съдии предизвика остра полемика в страната, където споменът за насилието остава жив след последния атентат на въоръжената групировка през август 2009 година.

 

ЕТА е включена в списъка на терористичните организации от Европейския съюз и Съединените щати. На 20 октомври 2011 година групировката обяви, че се отказва от насилието. Мадрид настоява за разпускането ѝ, докато ЕТА иска да преговаря за нейните 600 затворници в испански и френски затвори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят