Протест в Педиатрията: Развържете ни ръцете да лекуваме сега, не след 2 години

Работещите в детската болница настояват за специален статут и се готвят за още протести

Протест в Педиатрията: Развържете ни ръцете да лекуваме сега, не след 2 години

Работещите в Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София излязоха в четвъртък на протест с искане за специален статут, достойни заплати и свобода да лекуват без финансови лимити.

Те обявиха, че търпението им да работят при настоящите условия на тежко натоварване, ниски заплати и ограничения се изчерпва. Ако не се вземат спешни мерки, кадровият ресурс на единствената специализирана детска болница в страната е напът да се разпилее към други болници, които предлагат по-добри условия, като това ще остави празнота в комплексното лечение на децата.

Лекарите и сестрите в болницата не приемат обяснението, че исканият от тях специален статут ще бъде даден на бъдещата детска болница, която трябва да стане готова до 2-3 години, а на тях сега им се отказва с аргумента, че процедурата е сложна.

“Сградата на нова болница ще я има рано или късно, но статутът на педиатрична болница е нужен сега, в момента, когато младите хора в България отказват да раждат и една от причините е изключително лошо организираното здравеопазване, особено детското здравеопазване“, каза д-р Адил Кадъм от отделението по клинична генетика на болницата. Детският гастроентеролог д-р Мила Байчева коментира, че опитът с бившата правителствена болница “Лозенец“ показва, че законовите промени за смяна на статута отнемат 2 месеца, т.е. не е толкова трудно статутът да се промени.

Медиците се готвят да блокират булевард, ако не получат искания статут

Д-р Кадъм съобщи, че следващият протест ще бъде на 23 април, а ако не се стартира процедура по промяна статута на болницата, на 10 май протестът ще бъде изнесен на “бул. Акад. Иван Евстатиев Гешов“ и ще го блокират.

“Идеята не е да вдигаме шум напразно, да сме част от някаква вълна или от нечия предизборна кампания“, допълни тя.

По думите ѝ ако правителството иска да заяви, че се грижи реално и истински за децата на тази страна, болницата трябва да получи статут и финансиране на национална детска болница.

Ние вършим работата на несъществуващата болница сега

“Нашата болница е малка, скромна, непълна. Не можем да съберем всички педиатрични специалности. Но сме единствените и ние вършим това, което така лелеяната 40 години детска болница не може да свърши, защото я няма“, посочи тя.

“Затова призивът ни към властите и обществото е: Сменете статута на тази болница, която се грижи за децата. Дайте ни възможност да работим, развържете ни ръцете да си свършим работата“, призова тя .

Унизителни заплати

“И искаме достойно заплащане на труда ни, защото не можем да привлечем нови специалисти. Ние имаме въпиюща нужда от нови хора. Тук не става въпрос за общата липса на кадри в здравеопазването. Защото педиатричната сестра не е сестра като всяка останала. Това е тази медицинска сестра, която може да ви замести, когато вие се сринете като родители. Тя е буферът между нашето изтощение и вашето изтощение. Това изисква години обучение. Тези хора получават заплати с 40-50 лева над минималната, на нивата на неквалифициран труд, което е обидно“, посочи Кадъм.

“Лекарите в тази болница, за разлика от всичко това, което смятат всички останали, получаваме заплати много под средните за страната. И за разлика от други болници, които имат допълнителни материално стимулиране и всякакъв начин да компенсират основните си заплати, ние го нямаме. Никога няма обаче да позволим и 1 лев върху нашите заплати да бъде сложен заради това, че сме върнали или сме отказали помощ на дете“, допълни тя.

Работещите в болницата са на ръба да я напуснат

Кадъм обаче предупреди, че тя и колегите ѝ няма да издържат още дълго, защото ситуацията в болницата е докарана дотам да се поставя в риск здравето на пациентите.

Детският ендокринолог д-р Антон Владимиров съобщи, че има заявка от голяма част от персонала, че в даден момент ще спре да работи в тази болница.

Заради недофинансирането на болницата пък от години наред не се отпускат места за специализанти. Това е проблем за обучението на кадрите, защото специализанти от цялата страна идват да карат специализацията си по детски болести в болницата "Проф. д-р Иван Митев" . Така специализиращите педиатрия работят за тази болница безплатно и идват от други клиники.

Освен това персоналът е подложен на тежко физическо натоварване. Три от клиниките са в положение, в което медицинските сестри не могат да излязат в отпуск и ще се наложи, за да могат да ползват отпуската си, цели отделения да затворят.

Родител на болно дете: Хора, замислете се! Имаме нужда от тях!

Да подкрепят протеста на лекарите бяха дошли и родители на малки пациенти.

“Детето ми последните 7 години е пациент на тази болница. За съжаление съм свидетел как не един и двама лекари напуснаха тази болница. Тези хора са част от моето семейство. Лично съм свидетел как лекари от тази болница са събирали лични финансови средства, за да платят изследване на дете. Лекуващ лекар след нощна смяна вместо да отиде да си почине остана цял ден лично да присъства на изследването на моето дете и лично да ми съобщи резултатите, макар че не бяха добри“, разказа Йордан Григоров, баща на дете, което се лекува в болницата.

“Преди 7 години предложих пари на лекар от тази болница и той не само не ги взе, но ми каза: Момче, обиждаш ме по този начин. В тази болница не се говори за пари“, разказа още той.

“Не знам дали всички си давате сметка, че всички частни болници молят тези лекари да напуснат и да отидат да работят при тях. Всеки от другата страна на булеварда може да си направи частен кабинет и да ни извива ръцете. Замислете се! Имаме нужда от тези хора!", призова той.

МЗ обещава съдействие

В коментар на исканията зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви  в четвъртък, че болницата може да изгради спешно звено и спешни приемни кабинети, с каквито в момента лечебното заведение не разполага, като по този начин средствата, които са необходими за обезпечаване на спешността, ще бъдат осигурени от Министерството на здравеопазването.

По думите ѝ  в момента болницата не достига заложените от Надзорния съвет на НЗОК лимити, но според персонала на болницата това е така, защото лекарите изрично внимават да не вкарват болницата в преразход. Начева каза, че предстои да се обмисли възможността в условията на спешност да може да се пренасочват пациенти от едно отделение в друго.

Предстои да бъде направен анализ на дейността на лечебното заведение, а в средата на май ще има нова среща с ръководството и представители на медицинския персонал на болницата. Анализът ще покаже къде са слабите моменти, какъв е обемът реализирана дейност и къде са проблемите. "Там, където има пропуски, министерството ще съдейства за тяхното преодоляване", увери Начева.

От страна на Министерството на здравеопазването е поет ангажимент, че в хода на преговорите по Националния рамков договор за следващите три години, специален акцент да бъде поставен върху специалността "Педиатрия" и педиатричните клинични пътеки.

Споделяне

Още по темата

Още от България