Протест в “Пирогов“ след пореден случай на насилие над медици

Протест в “Пирогов“ след пореден случай на насилие над медици

Над 100 души от института за спешна медицинска помощ “Пирогов“ излязоха в понеделник сутринта на протест, провокирани от поредния случай на насилие срещу лекар и сестра от страна на буйстващ пациент.

Инцидентът е станал рано сутринта в неделя. Мъж на около 40 години бил докаран с прорезна рана на лицето. Той бил приет в лечебното заведение, а раната била обработена. В момента, в който трябвало да освободят пострадалия, той започнал да буйства. Мъжът нанесъл удари на лекар и сестра, в резултат на което пострадалата сестра в момента се намира в лицево-челюстната хирургия на болницата.

Според лекари буйстващият пациент не е бил в нетрезво състояние.

Протестиращите настояха за незабавни действия от страна на полиция, прокуратура и съд, но изразиха скептицизъм, че “безнаказаността ще възтържествува отново“.

Протестът продължи около 20 минути, след което медиците се върнаха по работните си места.

“Когато имаме нападение над лекари, реагираме твърдо и защитаваме възможността те да вършат работата си максимално сигурно", коментира инцидента здравният министър д-р Петър Москов при откриването на конференция за подобряването на достъпа до здравеопазване в Централна и Източна Европа.

Малко след началото на събитието той се отправи към “Пирогов“, за да разговаря с шефа на болницата проф. Стоян Миланов. След срещата Москов съобщи, че прокуратурата вече е повдигнала обвинение на нападателя, а утре предстои среща между ръководството на МВР и това на "Пирогов" с цел обсъждане на допълнителни мерки за сигурността на работещите в болницата.

"Идиоти ще има винаги, не говоря за конкретния човек, но винаги ще има хора, които могат да посегнат върху лекар, върху дете. Въпросът е това да не намалява мотивацията и убедеността на хората, които работят в "Пирогов" и не само там. От друга страна институциите трябва да отговорят с цялата строгост на мерките, предвидени в закона на подобни престъпления, за да не се чувства никой безнаказан“, коментира Москов.

От своя страна директорът на "Пирогов“ проф. Стоян Миланов подчерта, че демонстрираното от персонала недоволство няма никакви политически искания.

По-късно от Софийската районна прокуратура съобщиха, че са повдигнали обвинения на побойника Младен Миладинов за причиняване на телесна повреда. За престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода от една до пет години.

Младен Миладинов вече има едно предходно осъждане за управление на автомобил след употреба на алкохол, за което му е наложено наказание "пробация".

По настоящото досъдебно производство на Миладинов е определена мярка за неотклонение "подписка". В хода на разследването, което ще приключи в максимално кратък срок, предстои разпит на свидетели, както и изготвяне на необходимите експертизи, посочват от прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?