Протест в "Пирогов" заради ниските заплати

Лекари и медицински сестри от "Пирогов" са протестирали в понеделник срещу ниските заплати и липсата на прозрачност при разпределянето на приходите в болницата, предаде БТА.

Медиците от клиниката по спешни вътрешни болести заплашиха, че ще протестират всеки ден. Според лекарите и сестрите финансирането е недостатъчно, a ръководството на болницата не разпределя приходите сред лекарите и сестрите.

По думите им от началото на годината здравното министерство не е изплатило на "Пирогов" около 2 млн. лева за преминали пациенти, които не са приети за лечение в болницата.

Дължат ни се пари за 100 хиляди такива пациенти. За всеки здравното министерство плаща по 20 лв., обясни д-р Светлозар Сардовски от протестиращите.

От здравното ведомство обаче отричат да има неизплатени суми, които се превеждали на всеки три месеца. По данни на министерството не става дума за 100 хил. души, както твърдят от болницата, а за малко над 42 хил. нехоспитализирани пациенти, за които са преведени около 850 хил. лева.

Лекарите и медицинските сестри недоволстват и заради липсата на ясни правила при разпределението на сумите, получени по клинични пътеки. Те твърдят, че завеждащият клиниката им е обяснил, че ръководството на "Пирогов" е решило да не изплаща пари по клинични пътеки на клиники, които са работили на загуба. 

По думите на директора на “Пирогов” доц. Спас Спасков това се налага, тъй като досега подходът за еднакво финансиране на губещите и печелившите клиники не е работил ефективно.

Директорът обясни още, че никой не го е уведомил за днешния протест и никой от лекарите или медицинските сестри не е пожелал да разговаря с него.

В понеделник стана ясно също, че медиците от Университетската детска болница отново готвят протести. В петък миналата седмица лекарите и медицинските сестри спряха работа в знак на протест срещу уволнението на тяхната колежка д-р Емилия Христова, шеф на Клиниката по неонатология. Тя бе освободена от поста от новия директор на болницата д-р Мария Екимова.

Здравният министър се срещна с протестиращите и ги увери, че вероятно в понеделник Христова ще бъде върната на работа. По думите на потърпевшата обаче Екимова е излязла в болнични, без да е отменила заповедта за уволнение.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?