Протест в Пловдив в защита на лекаря, обвинен в убийство на крадец

ВМРО до дни внася законови промени за обхвата на неизбежната самоотбрана

Снимка: Plovdiv24

Пловдивчани се събраха на мирен протест пред сградата на Второ районно управление на МВР в града в защита на обвинения за убийството 48-годишен лекар Иван Димитров.

Димитров бе задържан, а Окръжна прокуратура - Пловдив му повдигна обвинение за извършено на 2 март 2018 г. убийство на 38-годишния Жоро Джевизов.

38-годишният Жоро Джевизов от Столипиново, известен като Жоро Плъха, бе открит мъртъв върху капак на автомобил в Пловдив, паркиран в района на Областната администрация. Твърди се, че убийството е възможно да е извършено вследствие на опит за самозащита, след като Джевизов се е опитал да се промъкне в дома на Димитров с цел кражба. Лекарят опитал да задържи влезлия в дома му мъж, но бил ранен с нож. Последвал е изстрел, а крадецът умира на улицата.

Според информация на бТВ убитият е с множество регистрации за домови кражби, а последно е излязъл от затвора през 2014 г.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което пловдивският лекар е обвинен, е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

След като от прокуратурата съобщиха, че са повдигнали обвинения на задържания за убийство 48-годишен Иван Димитров, който е лекар рентгенолог, много хора заявиха подкрепа за него в социалните мрежи. Събралите се тази сутрин граждани, приятели и познати на обвинения доктор заявиха, че той е защитавал дома и семейството си и са необходими законодателни промени при такива случаи.

На Бетонния мост и на Коматевския възел дори се появиха транспаранти, гласящи "Свобода за д-р Димитров", съобщи сайтът Plovdiv24. Вече има и подписка за освобождаването на д-р Димитров.

За утре е насрочен втори протест - от 12.00 часа, също пред сградата на Второ районно управление на полицията.

Иван Димитров е неосъждан и не притежава разрешително за оръжие. Той е задържан за срок от 72 часа. Разследването е още в активна фаза, посочиха от Окръжна прокуратура - Пловдив. Предстои да се преценят предпоставките за внасяне на искане до съда за вземане спрямо него на мярка за неотклонение постоянно "Задържане под стража".

Междувременно, партия ВМРО съобщи, че ще инициира в началото на следващата седмица обществен дебат за законодателни промени в Наказателния кодекс, които ще изискват институтът на неизбежна самоотбрана да бъде разширен.

Поводът е тъкмо пловдивският случай, при който според партията криминално проявен мъж е убит в условия на самоотбрана.

За разширяването на статута се е обявил и евродепутатът и зам.-председател на ВМРО - Българско национално движение Ангел Джамбазки.

"Когато бъде нападнат с нож в дома си, всеки български гражданин има правото и задължението да защити със всички средства живота и здравето си, както и това на своите близки, имота и честта си", пише Джамбазки. Той допълва, че би покрил разходите по организирането на най-добрата защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството.

По думите на Джамбазки неприкосновеността на частната собственост трябва да бъде пазена от закона. Той допълва, че незабавно трябва да се приемат промени, които да разширяват обхвата на неизбежната самоотбрана, за да могат гражданите да се защитават.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?