Протест в Пловдив заради новия режим за коли в Стария град

Общината в Пловдив се опитва да ограничи колите по улиците на Стария град. Сн. БГНЕС

Живеещи и работещи в Стария град на Пловдив излязоха днес на протест заради новия пропускателен режим в тази част на града. От днес с кола в Стария град могат да влизат само хора, които имат електронен пропуск за бариерата, поставена на ул. "Съборна".

От общината обявиха, че новият режим на достъп се въвежда по искане на хората от квартала, които негодуват от допускането на прекалено много коли в него. За това карти за достъп ще има само за живеещите в района, при това по един на жилище. За институциите като - Пловдивския университет и Академията за музикално и танцово изкуство, за ресторантите и за хотелите пропуските са ограничени.

Влизането на всички други автомобили в Стария град става само след предварителна заявка в Община Пловдив.

Пропуски не се предвиждат за детската градина и родителите, ще трябва да водят и вземат децата си пеша до и от там. В същото време паркирането около Стария град е платено, а местата - ограничени.

Недоволните от новия ред за влизане в Стария град поискаха той да важи само за времето от 10 часа до 18 часа.

И до момента на това място имаше бариера, но тя се вдигаше и сваляше от охранители.

"Няма как да допуснем паркиране на коли по улиците, по тротоарите и на кръстовищата в Стария град", заяви ресорният заместник-кмет Златин Велев, цитиран от БНР. Той подчерта, че са проведени много срещи с всички представители на квартала.

Според Велев пропускателният режим на практика не се променя и всички, които и до момента са имали пропуски до момента, ще получат електронни такива. "Единствената промяна е, че е въведен електронен режим, което гарантира, че няма да има нарушения. Ако те виждат някаква разлика, явно до момента са извършвали някакви нарушения и са влизали без пропуски", заяви ресорният заместник-кмет.

От администрацията допълниха, че голяма част от живеещите в Стария град са отказали да получат електронните чипове, тъй като се предоставя само по един на жилище. Допълнителен се дава само при представяне на документ за наличие на гараж или паркомясто. Същото изискване важи и за ресторантите. Според Велев от нито един ресторант не са представили такива документи.

"Всички желаят да допускат своите клиенти и гости на хотелите, но те да спират на улиците и тротоарите, което няма как да се случи", категоричен е Велев. Той припомни, че се е обсъждало Старият град да стане изцяло пешеходен. "Ако протестите продължат, тъкмо ще проверим дали е възможно това да се реализира", допълни зам.-кметът.

Споделяне

Още по темата

Още от България