Протест в Русия срещу пенсионната реформа на Путин

Протест в Русия срещу пенсионната реформа на Путин

Хиляди руснаци участваха в събота в протести в цялата страна, организирани от Комунистическа партия срещу проекта за пенсионна реформа, съобщава БТА. Според организаторите в Москва по улиците е имало 100 хил. души, докато според местните медии те са били около 10 хил. Демонстрацията е разрешена от властите.

Множеството скандираше "Путин, не пипай пенсиите ни!" и размахваше плакати, на които пишеше "Ние искаме да живеем от нашите пенсии, не да умрем на работното място!".

В Санкт Петербург около 1000 души се включиха в демонстрацията. Някои от протестиращите носеха портрети на Сталин.

Протести имаше и в още десетки други градове, от Далечния изток до Западна Русия. Протестиращите освен това отвориха за подпис и онлайн петиция, в която се призовава за анулиране на пенсионната реформа, която сега се обсъжда в парламента. Досега петицията е събрала 2.9 милиона подписа.

Пенсионната реформа предвижда прогресивно увеличаване на възрастта за пенсиониране. Това се случва за първи път от около 90 години в Русия. Възрастта ще бъде вдигната на 63 години за жените и 65 години за мъжете. Сега тя е 55 години за жените и 60 години за мъжете.

За утре опозиционният лидер Алексей Навални е призовал симпатизантите си да участват в протест срещу реформата в Москва.

Споделяне

Още от Свят