Протест в софийския кв. "Дианабад" срещу ново застрояване

Сн. бТВ

Намеренията за застрояване на междублоково пространство предизвикаха пореден граждански протест в София. Този път става въпрос за проект в кв. "Дианабад". Става въпрос за парцел, който общината на практика замени с имот, притежават от сина на главния редактор на вестник "Труд" Петьо Блъсков.

С решение на общинския съвет от миналата година парцелът от 993 кв. метра на Петьо Петьов Блъсков в кв. "Изток" беше дарен на общината. Срещу това той получи насрещно дарение от местната власт - терен от 2049 кв. метра в "Дианабад". Заради разликата в оценките на двата имота Блъсков трябваше да дари и 1.137 млн. лева без ДДС. Схемата с насрещните дарения се прави, за да се избегне законовата забрана за заменки на общински имоти.

Теренът в "Дианабад" е близо до детска градина.

Недоволството на хората е предизвикано от начина, по който теренът е станал частен, но и от това, че там ще се строи нова жилищна сграда. В същото време общината можела да използва имота за разширяване на съседната детска градина при положение, че районът е гъсто населен, а местата в детските заведения не достигат.

Кметът на район "Изгрев" инж. Цветомир Жеков обясни пред БНР, че още с плана от 1989 година, когато е застрояван ж.к. "Дианабад", тази площ е предвидена за жилищно строителство. Същото било предвидено и в подробния устройствен план, приет през 2015 г.. тогава възражения срещу отреждането нямало.

Споделяне

Още по темата

Още от България