Протест в Университетската детска болница заради уволнен колега

Лекари от Университетската педиатрична болница протестираха в петък срещу уволнението на колежката им доц. Емилия Христова, която завежда клиниката по неонатология. 

След като здравните работници заплашиха, че ще блокират столичния булевард "Иван Гешов", здравният министър проф. Радослав Гайдарски и неговият заместник д-р Емил Райнов дойдоха, за да се срещнат с тях.

Според лекарите освобождаването на тяхната колежка е административен произвол.

Христова е била уволнена преди ден от новия директор на болницата д-р Мария Екимова, но не е подписала заповедта за освобождаването си, обясни потърпевшата пред журналисти. Тя била извикана по спешност, въпреки че била в отпуск, за да ѝ бъде връчена заповед за уволнение. Отидох да се консултирам с адвокат, а след като се върнах, кабинетът ми беше запечатан, каза още Христова.

Преди месец персоналът на детската болница отново бе на ръба на стачка заради назначението на Екимова. Според медиците проведеният конкурс не е бил легитимен и настояваха да бъде анулиран. Тогава някои лекари заявиха, че има натиск именно Екимова да бъде новият директор на лечебното заведение.

От здравното министерство обаче отрекоха да има проблем. От ведомството обявиха, че е била направена проверка, която не е установила никакви нарушения по провеждане на конкурса.

Споделяне

Още от България