Протест в защита на Витоша пред парламента в сряда

Протест пред парламента в защита на Витоша ще се проведе в сряда, 11 януари от 11.30 до 13 ч.. Това съобщиха от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България”. В протеста ще се включат скиори, сноубордисти и туристи.  

Акцията е срещу промените в Закона за горите, които заплашват да унищожат като цяло зеленото богатство на България, казват от екокоалицията.

Редица граждани и организации вече изпратиха до парламентаристите анализ на готвените промени в Закона за горите. Протестът пред парламента в първия работен ден на депутатите е продиктуван от желанието за диалог, за да са наясно те с опасностите, които се крият в новите текстове.

Сегашното законодателство позволява замяната на старите ски съоръжения на Витоша с нови при определени условия и участниците в протеста повече от 4 години очакваха инвеститорът “Витоша ски” АД да направи това. Явно обаче плановете на фирмата включват много повече. Това става ясно от изготвения от нея план за застрояване с нови писти и съоръжения от Драгалевци и Симеоново през Алеко до Черни връх и Торфения резерват на Платото, въпреки че законът не позволява това.

Фарсът да не бъдат пускани съществуващите ски съоръжения на Витоша през този сезон беше организиран, за да се упражни натиск върху държавата да позволи по-голямата ски зона. Дори и да се приемат исканите промени, няма да има време да стартира ски сезонът преди април 2012 г., припомнят от коалицията “За да остане природа”.

В последните дни на 2011 г. Министерски съвет скоростно одобри промените в Закона за горите, които улесняват изсичането на горите за ски съоръжения, като същевременно спестяват милиони левове на инвеститорите в ски курорти в държавните гори, припомнят организаторите.

Остава впечатлението, че промените се правят под натиска на заинтересованата офшорна фирма – “Витоша ски” АД, която след приватизацията е собственик на почти всички ски съоръжения в Природен парк "Витоша", изградени в територии от държавния горски фонд.

Същевременно е обявен и конкурс за нов директор на Природен парк "Витоша", тъй като явно сегашният – Тома Белев, следва законовите изисквания и не позволява застрояването на защитената територия и трябва да бъде премахнат, посочват природозащитниците.

Според тях безнаказани остават и действията на собственика на ски съоръженията в парка, който с тежка строителна техника преди 3 години унищожи 18 дка каменни реки и защитени територии без никакво съгласуване и разрешение, подчертават природозащитниците.

Участниците в протеста ще внесат писмо с искания да не се променя Закона за горите, да се обнародва и преразгледа приватизационния договор на “Витоша ски” АД, да не се премахва директорът на Природен парк Витоша.

Вече стартира и онлайн петиция в подкрепа на опазването от застрояване и изсичане на Природен парк Витоша.

Споделяне

Още по темата

Още от България