Протестът: "Борисов + Местан = Бостан"

Организираните контрапротестиращи бяха докарани накуп и вече знаеха кой е правосъдният министър

Гражданският протест, организиран в социалните мрежи срещу подмяната на съдебната реформа от ДПС, започна в сряда сутринта пред служебния вход на парламента, откъдето влизат депутати, след което имаше второ вечерно издание, този път пред Министерския съвет. Протестиращите поискаха оставката на правителството заради коалиция "Бостан", легитимирана същия ден по обед с обявената от премиера Бойко Борисов подкрепа за предложението на ДПС реформаторският проект на правосъдния министър "да умре от естествена смърт" и да бъде заменен с нов законопроект, който орязва 70 на сто от него.

 

"Промяна, а не подмяна!" и "Мафията вън!" бяха част от лозунгите, които събралите се скандираха.

И вечерната, както и сутрешната акция, тръгна от Фейсбук, подобно на протестите срещу кабинета "Орешарски" преди две години, и тепърва набира сила. Очаква се протестите да продължат, след като Реформаторският блок (РБ) обяви, че няма да подкрепи готвените от ГЕРБ и ДПС промени.


Протестиращите твърдят, че ГЕРБ и ДПС са "реалното мнозинство" в парламента, а предложената от ГЕРБ и РБ реформа е подменена от Бойко Борисов в интерес на Лютви Местан.


"Министър-председателят очевидно не разчита никакви нормални сигнали - нито от Брюксел, нито от София", заявяват организаторите, които се заканват да протестират всяка вечер.

"Борисов плюс Местан е равно на Бостан"


Сутрешната акция мина под формата на пиене на кафе, като присъстващите бяха издигнали плакати "Търсят се #160 от 240" и скандираха "Борисов плюс Местан е равно на Бостан". Срещу сградата на Народното събрание бяха хвърлени домати.

 

Протестът бе предварително обявен, което отново даде възможност да бъде съпроводен от контрапротест срещу правосъдния министър и реформите му. Този контрапротест "дебютира" преди седмица, когато се появи на акцията на "Протестна мрежа" пред Съдебната палата, на която се искаше оставката на главния прокурор Сотир Цацаров заради съпротивата му срещу реални реформи в съдебната власт.

 

Протестиращите пред НС обясниха, че не приемат подмяната на истинската съдебна реформа – подмяна, зад която стоят и ченгета от бившата Държавна сигурност. Според тях готвените "козметични промени” ще да оставят нещата такива, каквито са и в момента, или дори да ги влошат.


"Не се крийте като мишки, гласувайте закона", гласеше един от издигнатите плакати.

Присъстващите заплашиха с нови протести, като тези от юни 2013-а година, но този път срещу ГЕРБ, ако започне да играе с ДПС за съдебната реформа. Искаме мафията в България, която си има държава, да престане да си има и съдебна система, каза пред бТВ протестиращ гражданин.


Подмяна на съдебната реформа


При гражданите отиде депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров и те му заявиха съмненията си, че именно дясната коалиция ще бъде изкарана виновна за "некачествената" промяна.

"Не искаме съдебна реформа за Брюксел, за Шенген, искаме за нас – гражданите, за да знаем, че имаме... независимо от кой прокурор, искаме свобода на съдиите, единствено според закона. Направете това!", заявиха протестиращите.


Според тях предложените в последния момент от ДПС промени в конституцията са "подмяна на истинската съдебна реформа”. Те призоваха Реформаторския блок да не се "огъва" пред натиска на "Борисов - Буда, Местан - агент Павел, и Първанов - агент Гоце".

Непълнолетни попълниха редиците на контрите

Зад контрапротестиращите срещу правосъдния министър стои сдружението "План Б", чийто едноименен сайт от месеци насам бълва компромати и захранва прокуратурата със сигнали срещу Христо Иванов и защитниците на реформата в парламента и извън него.


За разлика от изявата им пред Съдебната палата миналата седмица, която бе пълно фиаско, тъй като доведените младежи не знаеха дори кой е министърът на правосъдието и бяха подготвили плакат срещу него с карикатурно изображение на Радан Кънев, сега

контрапротестиращите поне знаеха срещу кого точно протестират. Но пък не можаха да обяснят защо.

 

Двама 15-годишни младежи демонстрираха познания по темата с имената, но в крайна сметка казаха, че са дошли на протеста, защото няма какво друго да правят. Сред присъстващите се забелязваха и хора на още по-крехка възраст.

Други застъпиха обичайната теза срещу бившия премиер Иван Костов, който бил виновен за несгодите на България и стоял зад Реформаторския блок.

 

Контрапротестиращите се събраха на уречения час на уречения пункт пред хотел "Радисън", след което организирано се построиха в каре. Придружаваше ги специален бус, от който им бяха раздадени предварително направени плакати и други агитационни материали. Очевидно бяха инструктирани да избягват телевизионните камери и журналистите. Един от тях все пак застана пред Нова телевизия и обясни, че е на 14 години и дошъл заради свои приятели. Сред присъстващите имаше и други ученици, които също казваха, че били доведени от приятели.

 

Контрапротестът бе снабден с вувузели, озвучителна уредба и плакати с обиди към Христо Иванов. Заради невероятната шумотевица така и не се разбра точно за какво настоява.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?