Протестът на майките от “Системата ни убива“ се мести пред МЗ

Протестът на майките от “Системата ни убива“ се мести пред МЗ

След като парламентът окончателно одобри Закона за хората с увреждания в сряда, майките от движението “Системата ни убива“ обявиха, че ще преместят палатките си от Народното събрание пред Министерството на здравеопазването. Утре предстои депутатите да гласуват на второ четене и другият социален закон от пакета, за който протестиращите майки настояват – този за личната помощ.

"И с този закон, който се прие днес, за съжаление финансовата помощ е според ТЕЛК. Няма индивидуална оценка на нуждите и на потребностите. Докато нещата зависят от ТЕЛК в тази му форма, нещата няма да бъдат справедливи. Трябва да се почне от ТЕЛК, ние почваме отзад напред малко, но все пак да се надяваме, че това ще се случи. Затова сме пред Министерството на здравеопазването", коментира една от майките - Вера Иванова

Законът за хората с увреждания дава нови форми на подкрепа, според линията на бедност. За нея са предвидени 426 милиона лева, коментира в кулоарите на парламента социалният министър Бисер Петков:

Депутатите одобриха месечната помощ за хора с до 90 процента увреждания да бъде 57% от прага на бедност, който за догодина е 348 лв. При получена пенсия за инвалидност помощта се намалява до 30 на сто от линията на бедност.

Депутатите решиха още, че ако отпуснати целеви помощи не се използват по предназначение, те ще трябва да се възстановят заедно с лихвата.

При неизпълнение на задължението работодателят дължи всеки месец санкция в размер 30 на сто от минималната работа заплата за всяко незаето място. В предприятие с до 99 работници трябва да бъде наето едно лице с трайно увреждане, при над 100 – две лица. 

Срещу квотите за наемане на хора с увреждания се обяви Валери Симеонов , който ги определи като репресия срещу бизнеса и стимул за издаването на фалшиви ТЕЛК решения: 

"Тази философия е насочена към санкциониране на онези злодеи, които имат привилегията или нещастието в България да се наричат предприемачи. В случая ние за пореден път подхождаме като мащеха към българския бизнес. Не се потърсиха такива мерки, които да насърчават работодателя при назначаване на хора с увреждания било през намаляване на данъци, било по някакъв друг начин, което действително да стимулира", каза Симеонов.

Депутатите решиха още вицепремиер да ръководи Националния съвет за хората с увреждания. Първоначалният текст бе променен заради възможността Валери Симеонов да го ръководи, но след оставката му депутатите върнаха старото положение.

Индивидуалната оценка на потребностите се изготвя в срок от един месец от заявлението, решиха депутатите. В зависимост от нея хората с трайни увреждания имат право на финансова подкрепа за покупка на лично моторно превозно средство, помощни средства и медицински изделия, приспособяване на жилище или наем на общинско, както и месечна финансова подкрепа. Предвидено е извършване на проверки дали средствата се използват по предназначение. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?