Протестът на майките срещу вицепремиера минава към гражданско неподчинение

Снимка: БНР

Четвърта поредна вечер майки на деца с увреждания и подкрепящи ги граждани излязоха на протест на ларгото между Министерския съвет и Президентството в София с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов.

Те се събраха на обичайното място пред бившия партиен дом в 17.30 часа, след което се отправиха на кратко шествие до кръстовището на булеврдите "Мария Луиза" и "Тодор Александров", където блокираха движението.

По време на шествието и последвалата блокада, към протеста се присъединиха доста случайни минувачи и множеството постепенно нарасна до около 300 души. Стана ясно, че в следващите дни участниците в протеста смятат да преминат към гражданско неподчинение.

Организаторите на демонстрацията за пореден път декларираха, че не приемат извинението на Симеонов, което той поднесе преди ден с уговорката, че е под натиска на управляващата коалиция.

"Продължаваме протеста заради обидата, която публично нанесе вицепремиерът Валери Симеонов – не само, че не спря, но и в обясненията си стана още по-груб. Бих простила на един строител, ако ни нарече инвалиди и ненормални, но на Симеонов е немислимо", заяви Мая Стоицева, една от майките, които участваха в работната група по изготвянето на промените в законодателството, цитирана от БГНЕС. 

Майките на деца с увреждания настояват за отстраняването на Симеонов от правителството заради скандалното му изказване, че те са "кресливи жени", които използват "уж болни деца", за да постигнат "чисто материални цели".

Макар че няколко дни вицепремиерът стоеше за думите си и дори заяви, че ако се извини, няма да е искрен, накрая все пак той го стори по настояване на коалиционните си партньори в кабинета.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?