Протестът на ПЕГИДА в Дрезден събра само 2000 души

Протестът на ПЕГИДА в Дрезден събра само 2000 души

Около 2000 души участваха снощи в 14-ия протест на германското антиислямско движение ПЕГИДА в Дрезден, предаде Франс прес.

Броят на участниците в проявите на ПЕГИДА (Европейски патриоти срещу ислямизацията на Запада) постоянно намалява, посочва АФП. Създаденото през октомври в Дрезден движение събра 25 000 души на 12 януари след джихадистките нападения в Париж и негови последователи се организираха и в други германски градове.

Но оттогава ПЕГИДА се топи. На 21 януари лидерът му Луц Бахман се оттегли след като медиите публикуваха негова снимка, на която той е гримиран като Адолф Хитлер, и негови ксенофобски изказвания. Петима други лидери подадоха оставка седмица по-късно, разочаровани от подмолното влияние на Бахман.

На 30 януари в Лайпциг се събраха едва 1500 привърженици на ЛЕГИДА - местния аналог на ПЕГИДАа - или десет пъти по-малко от 15-те хиляди на 21 януари, напомня АФП.

Мобилизацията на противниците на ПЕГИДА също трайно намалява - снощи в Дрезден се събраха едва 400 души, протестиращи срещу движението. На 12 януари над 100 000 души излязоха по улиците в цяла Германия, за да осъдят ислямофобията.

На мястото на демонстрацията снощи творецът Курт Флекенщайн разгъна 176 молитвени килимчета, символизиращи "свободата на религията и толерантността".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа