Протестът на работниците от ОЦК-Кърджали се пренася в София и на границата

Недоволството на металурзите от "Оловно-цинковия комплекс" (ОЦК) в Кърджали заради забавени заплати продължава и дори заплашва да прерасне в гранична блокада и демонстрации пред Народното събрание. Напрежението сред работниците бе за кратко намалено, след като в края на миналата седмица правителството да им изплати еднократни социални помощи за 325 лв., но сега се задава нова ескалация

Поредният протест на работниците в преработвателното предприятие на бизнесмена Валентин Захариев ще е в четвъртък следобед в Кърджали, но металурзите заплашват, че ако не си получат заплатите в близките дни, от следващата седмица ще изразят недоволството си в столицата.

Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров каза пред журналисти, че неприятното в случая е, че все още не е завършена сделката по смяната на собствеността в "ГОРУБСО-Мадан" от Валентин Захариев към дружеството "Върба-Батанци" на Николай Вълканов. С част от парите по тази сделка, направена под натиска на държавата, се очакваше да бъдат платени заплатите в ОЦК-Кърджали, които възлизат на около 1.1 млн. лв.

От КНСБ са решили следващата сряда от 10.00 часа пред сградата на холдинг "Интертръст" срещу болница "Токуда" в столицата да има протестна акция на работниците от ОЦК-Кърджали, която после да се премести пред Народното събрание.

Хората, около 700 души, са решени докрай да отстояват правата си. Ако до идната сряда няма решение на проблема, работниците от "Оловно-цинковия комплекс" ще протестират на най-близкия до Кърджали гранично-пропускателен пункт, каза още Никифоров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?