Протестът на съдиите успя, ВСС спря проблемната система

Протестът на съдиите от цялата страна успя. Висшият съдебен съвет (ВСС) призна в сряда проблемите с новата информационна система на съдилищата и спря използването ѝ до 10 декември. През това време държавната фирма "Информационно обслужване" ще трябва да я поправи, отчитайки препоръките на магистратите.

Така ВСС направи първи опит да постигне баланс в остра конфликтната ситуация, след като досега предпочиташе просто да игнорира недоволството в системата и да заклеймява критиците. Институцията бе изправена пред нарастващия гняв на съдиите, че им се предоставя за използване една изключително тромава информационна система. Най-натоварените съдилища обявиха, че тя може да предизвика дори блокиране на работата.

В същото време ВСС бе задължен да внедри системата навсякъде до 18 септември. Иначе България трябва да връща над милион лева на Европейската комисия, която плаща изграждането на електронното правосъдие в най-бедната и корумпирана страна от ЕС. Съдебният съвет ще обяви на 18 септември, че системата е внедрена навсякъде, но няма да се ползва почти никъде, докато не се оправят дефектите.

През това време вече ще тече гаранционният срок за поправка на бъговете.

Остава без отговор въпросът на председателя на Върховния касационен касационен съд Лозан Панов: "Какво гарантира, че след три месеца "Информационно обслужване" ще поправи една система, която сега предизвиква протести?"

В сряда сутринта множество съдии и адвокати от София се събраха пред сградата на ВСС, за да засилят натиска си срещу кадровия орган. Те внесоха декларация, с която призовават инфомационната система да не бъде използвана, докато не се оправят проблемите ѝ.

Декларацията бе подписана от стотици съдии и съдебни служители от цялата страна. Магистратите са подкрепени напълно и от Софийския адвокатски съвет, както и от инициатива "Правосъдие за всеки".

Cъдийcĸaтa oбщнocт cмятa, чe Bиcшият cъдeбeн cъвeт (BCC) нe e пoeл peaлнa oтгoвopнocт за проблемите на системата. Съдиятa Bacил Пeтpoв вече oбжaлвa пpeд Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд peшeниeтo на ВСС зa внeдpявaнeтo нa cиcтeмaтa и нacтoя дeйcтвиeтo ѝ дa бъдe cпpянo дo oĸoнчaтeлнoтo peшaвaнe нa ĸaзyca.

Протестиращите съдии и адвокати се срещнаха в сряда и с новия правосъден министър Десислава Ахладова, която председателства без право на глас Пленума на ВСС. Тя обясни, че е съгласна с предложението новата система за управление на делата да бъде внедрена през декември. Според Ахладова краткият период на тестване на система е причина да възникват проблеми в най-натоварените съдилища.

Така още в сряда сутринта бе даден знак, че ВСС отстъпва пред протеста на съдиите. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев също обясни, че проблемите са очаквани, защото в новата система има 38 модула.

Протестиращите съдии разказват, че с часове са се опитали да издадат дори един елементарен документи. Те дават пример, че досега въвеждането на едно съдебно решение е ставало с три-пет клика, докато с новата система са нужни десет пъти по-големи усилия. Едно от най-изнервящите неща е, че системата постоянно иска от магистратите и съдебните служители въвеждане на електронен подпис.

Още в края на август Съюзът на съдиите в България аларамира за проблемите с електронното правосъдие. Координаторът на проекта за въвеждане на системата от страна на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Вероника Имова обаче отхвърли критиките. Тя призовава недоволните първо да прочетат документацията на системата (в размер 2000 страници) преди да говорят. Главният прокурор Иван Гешев заподозря недоволните като врагове на държавата, които искат да изпросят критиките на Брюксел в следващия доклад за България.

Общата стойност на проекта за въвеждане на електронното правосъдие в България е 6 милиона лева, които са предоставени на ВСС от европейската оперативна програма "Добро управление". Проектът се влачи от 2015 година, а ВСС избра фирмата изпълнител през 2019 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България