Протестът на "жълтите жилетки” в Париж пак се превърна в погром

Сблъсъци с полицията, запалени коли, бомбички и пътни блокади

Кадър от протестите в Париж

Поредният протест на т.нар. "жълти жилетки" в Париж отново ескалира до сблъсъци с полицията и погроми. Силите на реда използваха сълзотворен газ в центъра на френската столица срещу протестиращите, които хвърляха по тях димки и бомбички.

Демонстрантите подпалиха автомобили и кофи за боклук на емблематичния булевард "Шанз Елизе”.

Ранени са 55 души, трима от които полицаи. В цялата страна са задържани около 700 души заради подозрения за подстрекаване към безредици.

Блокади по пътища затрудняват движението на много места в страната.

Хиляди демонстранти се събраха на булевард Шанз-Елизе и в района на Триумфалната арка, където още през седмицата се стигна до ексцесии.

Властите съобщиха, че 127 души са били задържани, след като полицията открила у тях чукове, бейзболни бухалки и метални топки за петанк.

Демонстранти, развяващи френски знамена, облечени със символичните светлоотразителни жълти жилетки, се събраха днес, още преди разсъмване, край Триумфалната арка, която беше повредена при безредиците миналата седмица, предаде Асошиейтед прес. Други се подреждаха, за да може дрехите и багажът им да бъдат претърсени от полицаи.

Някои демонстранти обаче хвърляха по полицаите димки и бомбички.

Групи от протестиращи, разгневени от президента Еманюел Макрон и високите данъци, се опитаха да стигнат до президентския дворец, заобиколени от голям брой полицаи, за да не се допуснат изблици на насилие след най-големите бунтове в Париж от десетилетия, предаде АП.

В социалните мрежи се появиха призиви за сваляне на президента Еманюел Макрон, станал изключително непопулярен и редовно обвиняван от недоволните, че е "президент на богатите", предаде Франс прес.

Протестните настроения във Франция се разрастват неудържимо въпреки отмяната на повишението на акцизите върху горивата.

Френската полиция действа безкомпромисно, за да ограничи насилието, което се разрази в предишните протестни дни. Близо 90000 полицаи охраняват страната, 8000 са разположени само в столицата. Всички най-символични за Париж туристически обекти и големи магазини са затворени.

Около 320 души са вече задържани от полицията в Париж на път за бул. "Шанз Елизе", където се стичат за протест "жълтите жилетки". Протестни групи се оформят и на други места - на площад "Бастилия" се събират медицински работници. Претърсването е систематично, служителите на реда конфискуват всякакви предмети, които могат да станат оръдие на насилието. Началото на митинга е мирно, под зоркия контрол на полицията, безпрецедентно подкрепена от бронирани коли, съобщи кореспондентът на БНР.

Няма и следа от обичайното съботно оживление в центъра на столицата: много витрини на затворените магазини са обковани с дъсчени прегради, върху тях вече личат надписи сещу президента Макрон. Айфеловата кула и всички най-символични туристически обекти са затворени, отменени са културни, спортни събития и детски занимания.

Целта е максимално да бъде ограничено насилническото действие на екстремни групировки, както призова сутринта пред силите на полицията френският вътрешен министър Кристоф Кастанер.

Затворени са Айфеловата кула, Лувърът, Операта и всички най-известни музеи и театри, отменени са повечето важни събития за деня. Много магазини и заведения в центъра няма да работят, тъй като собствениците се опитват максимално да предпазят витрините и имуществото от вандалски прояви. В столичното кметство е сформиран кризисен щаб, дори бронирани коли на френската жандармерия ще подпомагат силите на реда.

Седемчленна делегация на "жълтите жилетки" се срещна с премиера на Франция Едуар Филип снощи и заяви, че очаква отговор от президента Еманюел Макрон на своите предложения, съобщи Асошиейтед прес.

"Премиерът съзнава сериозността на ситуацията. Той ни изслуша и обеща да предаде нашите искания на президента на Републиката. Надявам се, че той ще говори на народа на Франция като баща, с обич и уважение, и че ще вземе силни решения", заяви на излизане Кристоф Шалансон, говорител на движението.

По думите на Шалансон пред репортерите делегацията на протестиращите е поискала мерки за подобряване на заплащането на работещите и на покупателната способност на французите.

"Премиерът ни чу, сега чакаме президента да говори", каза Жаклин Моро, друга участничка в срещата.

Тя бе представена от правителството като опит за постигане на диалог преди очакваните днес масови демонстрации и опасенията от насилие, отбелязва АП.

Макрон, който запази мълчание пред цялата седмица, даде да се разбере, че няма да говори за кризата преди началото на следващата седмица, припомня Франс прес.

Изненадващо снощи президентът посети парижко предградие, за да се срещне с мобилизирани жандармеристи, които пазят реда на "Шанз-елизе".

Визитата в казарма в Ножан-сюр-Марн източно от Париж не беше обявена предварително. Нямаше представители на пресата.

Според Елисейския дворец Макрон е разговарял около час с около 60 офицери, които са участвали в потушаването на безредиците миналия уикенд. Той насърчил офицерите и им благодарил за работата.

Няколко чужди посолства посъветваха гражданите на своите държави да бъдат внимателни при движение в столицата или да отложат пътуването си. Много музеи, големи магазини и Айфеловата кула са затворени от съображения за сигурност.

Френското правителство многократно призова за спокойствие, а няколко представители на "жълтите жилетки" също призоваха да се демонстрира мирно.

"Жълтите жилетки", които са представители най-вече на работниците и средната класа, заявяват, че са разгневени от данъчната и социалната политика на президента Еманюел Макрон, които смятат за несправедливи и срещу които протестират от три седмици, като демонстрират и организират блокади и седящи стачки в цялата страна.

Отстъплението на правителството от повишаването на данъците върху горивата, първоначалното искане на "жълтите жилетки", не доведе до успокояване на движението, което се противопоставя най-вече на политическите елити и традиционните партии.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?