Протестът под надслов "Спрете да крадете" събра стотина граждани пред НС

Около стотина души излязоха в сряда на протест пред Народното събрание. Поредната демонстрация на студенти, майки, природозащитни и граждански организации премина под надслов "Спрете да крадете". Протестиращите призоваха народните представители да излязат пред парламента, за да покажат публично, че вършат работата, за която гражданите им плащат, и да се срещнат с избирателите си.

Поканата бе връчена от представители на протестиращите на началника на пресцентъра на парламента Христо Краевски, който я връчил на председателя на НС Георги Пирински и тя е била размножена и разпространена сред всички парламентарни групи. На поканата обаче се отзоваха единствено лидерът на СДС Мартин Димитров и съпартиецът му Иван Сотиров, Светослав Малинов (ДСБ), Атанас Щерев (БНД) и Янаки Стоилов (БСП).

Протестиращите подготвят стратегия за развитие и обществен контрол, която предвижда граждански контрол при отчитането, събирането и разходването на публични средства, механизми за предсрочна смяна на правителства, които не изпълняват предизборните си обещания, икономическо и социално развитите чрез образование, нови технологии и реализация на способните млади хора в България. Окончателният вариант на стратегията ще бъде внесен в Народното събрание.

Протестиращите смятат, че трябва да има силно гражданско общество за изкореняване на корупцията, за свобода на словото и прозрачно финансиране на медиите. Те се обявиха още за социални, финансови и жилищни преференции с цел насърчаване на раждаемостта.

Следващият протест е насрочен за 18 февруари – сряда, от 11.00 часа.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?