Протестът "Правосъдие без каскет" каза "не" на идеята за съдебна ваканция

Протестът "Правосъдие без каскет" каза "не" на идеята за съдебна ваканция

"Не" на потенциална съдебна ваканция - такова бе основното мото на провелата се тази вечер проява "Правосъдие без каскет", която за поредна сряда се организира от инициативата "Правосъдие за всеки". За пореден път протестиращите поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Несъгласните с евентуална съдебна ваканция адвокати също са сред демонстрантите пред столичната Съдебна палата. Протестът бе подкрепен и от майките от "Системата ни убива".

"Ако правосъдието спре да работи, спира цялата държава. Правосъдието не може да бъде жертва на карантина, напротив, това трябва да е единствената институция, която трябва да работи до последно в извънредна ситуация", каза Велислав Величков от инициатива "Правосъдие за всеки". Той обяви, че ваканция не им е необходима и тя е през лятото или зимата, но сега е работно време и време за протести.

Както Mediapool писа по-рано днес стана ясно, че ГЕРБ се отказва от идеята си за съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината заради разпространението на вируса в съдебната система. Управляващите предлагат шефовете на съдилишата да могат да отлагат при нужда делата с до един месец.

Депутатите се вслушаха в предложенията на адвокатурата. Те внасят промени в закона, които дават възможност съдебни книжа да се изпращат по имейл, а съдебните заседания да се провеждат чрез видеоконферентна връзка.

Противоепидемичните мерки в съдебната система ще бъдат обсъдени от правната комисия през другата седмица.

По-рано през деня в сряда адвокати излязоха на протест на много места из страната срещу промотираната от ГЕРБ и Висшия съдебен съвет идея за нова противовирусна съдебна ваканция. Протести имаше пред съдебните палати в София, Пловдив, Варна, Бургас и други градове.

Организаторите на "Правосъдие без каскет" заявиха, че не се отказват да говорят на висок глас за проблемите на съдебната система, засягащи всеки от българските граждани, проблемите, от които мнозина се опитват тихомълком да се измъкнат.

"Не се отказваме от искането за реформа в прокуратурата и оставка на главния прокурор сега", казват още от "Правосъдие за всеки" и призоват дошлите на протеста граждани да спазват противоепидемичните мерки, но да остават свободни.

Споделяне

Още от България