Протестът "Правосъдие без каскет" отново иска оставката на Иван Гешев (видео)

Протестът "Правосъдие без каскет" отново иска оставката на Иван Гешев (видео)

Традиционният за сряда протест "Правосъдие без каскет", провеждащ се пред Съдебната палата, отново поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. За втора поредна сряда протестът на инициативата "Провосъдие за всеки" даде думата на партиите, състезаващи се за 46-о НС.

Първа думата взе Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!". Тя отбеляза, че 45-ият парламент е показал, че сме само в началото на срутването на стената, на модела ГЕРБ. "Ако нещо сбъркахме в 45-ия парламент, то е че не дадохме още няколко седмици работа на предходния парламент, за да променим закона за държавната администрация", каза тя. Според нея тези чиновници в нормална държава няма как да заемат тези постове и да получават тези пари.

"Какво ще правим с милионите, които "Автомагистрали" раздаде за 5 години напред като аванси. Тези фирми ще съществуват ли след 5 години?", попита още риторично тя.

Цецка Бачкова от "Демократична България" каза, че ще работят за това главния прокурор да се отчита, но не пред задколисието, а пред обществото. Тя припомни, че в миналия парламент ДБ е внесла закон за отмяна на специализираната прокуратула и съдилища и за промени в конституцията. Тя посочи, че първа крачка към промяната е оставката на Иван Гешев.

Последваха възгласи: "Гешев позор, оставка и затвор".

Щафетата от нея пое Методи Лалов от ДБ. Той посочи, чи синоним на думата избори е свобода и достойнство, а също и конкуренция, защото при изборите има състезание. Друг синоним е огледало и призова много внимателно хората да подберат за кого да гласуват. "Трябват ни хора с биография, хора доказали се и в университетите и в съдебните зали. Изберете адвокати, които са доказали, че не са онези адвокати на 8-те джуджета, а търсят съдебна реформа", каза той.

Думата взе и депутата от 45-ото НС от БСП Борислав Цветков. "С 45-ото НС българското общество направи първата стъпка - да сменим ГЕРБ от властта. Но не правихме втората стъпка да си върнем парламентаризма, по въпроса за съдебната реформа явно сме на едно мнение и трябва да се разберем", каза още той.

"Мисля, че няма човек на този площад, който да смята, че е нормално в София да има 12 500 деца, неприети за детска градина", каза още той. Цветков посочи, че това са политики, по които могат да се разберат, а по идеологически теми ще останат на различни становища. Той припомни, че е бил сред първите, които е предложил да има компенсации за родителите, чийгто деца са останали без градина.

Думата взе и Десислава Иванчева, която преди дни след 3 години излезе на свобода срещу 10 000 лева гаранция. Хора от нейния екип от т.нар. "Зелен Младост" стояха до нея с транспарант, на който пишеше, че Гешев трябва да бъде съден като главен организатор на набеждаването в подкуп на Ивавчева и Петрова.

Споделяне

Още от България