Протестът пред парламента се разхлаби, но не спира

Протестът пред парламента се разхлаби, но не спира

Въпреки твърдението на вътрешния министър, че има задържан за снощното убийство на таксиметровия шофьор Емил Емилов, и въпреки че изтече разрешеният до 17 ч. срок за митинга пред парламента, протестиращите от сутринта таксиметрови шофьори все още не са напуснали площада и движението остава частично блокирано.  

Към 17 ч. шефът на НСО Румен Миланов се появи на импровизираната трибуна на стъпалата на Народното събрание и обясни, че задържаният за убийството е направил самопризнания. Той е завел криминалистите до мястото, където е изхвърлил ножа, с който е извършил престъплението и пръстовите отпечатъци са доказали, че той е истинският убиец. Арестуваният е 27-годишен, живее в ж.к. “Люлин”, където и стана убийството в 2.30 ч. тази нощ. До минути МВР ще даде допълнителни подробности по случая. 

Протестиращите приеха добре новината, но едновременно с това казаха, че не са разкрити убийците на таксиметровия шофьор от Сливен, както и други убийства.

Докато Миланов говореше пред тълпата, лидерът на “Атака” Волен Сидеров и негови съпартийци започнаха да си пробиват път към “трибуната” и да увещават протестиращите да не вярват на твърденията на МВР и да не прекратяват митинга. Това предизвика гнева на таксиметровите шофьори, част от които са роми, които се нахвърлиха върху Сидеров и хората му и само ловка намеса на полицаите предотврати саморазправа на демонстрантите с депутатите от “Атака”.

Преди това посрещнаха гневно и с освирквания своите представители, които цял следобед преговаряха с министри в МС по поставените синдикални и професионални искания. “За пет часа ви успаха”, заявиха таксиметровите шофьори и се заканиха да не мръднат от площада, докато незабавно не им бъдат решени проблемите.

Преговарящите заявиха, че се разбрали с министрите да се разреши на таксиметровите шофьори да не използват предпазни колани, а в понеделник ще имат разговори във финансовото министерство да им върнат патентния данък и да им отменят корпоративния. Това обаче не задоволи шофьорите.

Нито една кола няма да тръгне, докато не се решат проблемите ни, казват те. Към 18 ч. обаче част от колите потеглиха, а останалите на площада таксиметрови шофьори все още не са решили ще продължат ли блокадата или те ще се местят. Към тях бе отправен телефонен призив от д-р Здравко Георгиев, който е в Либия и който подкани протестиращите да изразят солидарността си с осъдените на смърт пет български медицински сестри. Тази вечер в София се провежда шествие и предстои концерт пред “Св. Александър Невски” по повод осем годишнината от задържането на медиците в Либия.

Около парламента се забелязва засилване на цивилната охрана. Полицията започна да монтира прожектори, които осветяват протестиращите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?