В 176-ата годишнина от рождението на Васил Левски и 35-ия ДАНСwithme

Протестът припомни на властта, че чиста република се прави с чисти хора

Вечерна градина на истината и сутрешна блокада на целия център на София от пиещите кафе пред парламента

Недоволството срещу властта в 35-ия ден на протестите, съвпаднал със 176-ата годишни от рождението на Васил Левски, мина изцяло под знака на посланията на Апостола. С негови портрети и лозунги, адаптиращи негови думи към днешната ситуация хилядите участници във вечерното шествие в четвъртък минаха през центъра на София и се отправиха към паметника на Левски, за да отдадат почит на делото му. Към демонстрантите се присъединиха много хора, пристигнали от Пловдив, Благоевград, Велико Търново.

Докато началото на шествието се покланяше пред паметника на Апостола, опашката му тепърва се източваше по бул. "Цар Освободител" през парламента към Софийския университет до кръговото движение на паметника на Левски. Протестиращите разшириха маршрута на шествието, тръгвайки по бул" Янко Сакъзов" до бул. "Мадрид", откъдето ще завият по бул. "Евлоги Георгиев" и ще стигнат до Орлов мост.

Шествието е приветствано от излезли на балконите си хора по булеварда, които също развяват знамена от терасите си и свиркат с демонстрантите. Охраняващи протестиращите полицаи заявиха, че са на служба, но в сърцата си подкрепят исканията на хората за оставка на правителството

Преди това на шадравана пред президентството, където е обичайният сбор на антиправителствените протести, бяха положени саксии с цвета с идеята на мястото на вдигнатия на същото място преди 23 години Град на истината, сега да изникне Градина на истината. Целта е цветята да се увеличат през следващите дни, но надеждата е градината да е за кратко тук - т.е. искането на протеста да се изпълни скоро, обсъждат хората и се надяват цветята им да не изчезнат.

Недоволство на протестиращите предизвика организиран от телевизия СКАТ концерт, посветен на годишнината от рождението на Левски. Изпълнителите обаче се навлякоха освиркването и дюдюкането на събралото се множество, което дори си запуши ушите, продължавайки да вика "Оставка" и заглушавайки звуците от сцената. Жена беше написала с маркер на гърба на плаката си "Концертът ви няма да ни заглуши".

Протестиращи са вдигнали плакати "Пловдив е тук и иска оставка", "Поклон пред величието ти, Дяконе". Виждат се табели:"Да разтурим седянката Орешарски" и "Мая - ти лъжеш най-добре – Кюстендил". Друг надпис гласи "Орешарски подаде оставката си пред руското посолство, но то не му я прие". Изпълненията от сцената почти не се чуват, заглушавани от освиркванията на недоволните граждани.

Междувременно около стотина души се събраха на контрапротеста в подкрепа на правителството и срещу президента Росен Плевнелиев до пилоните на НДК. Виждат се същите плакати като от предишния ден като "Тук сме хора с различни политически убеждения, но с една кауза - да дадем шанс на правителството". Поддръжниците на власта продължават да искат на правителството да се даде време да проведе своите реформи.

Жена с мегафон попита с думите на Левски:"Ако печелиш парламента, печели ли целият народ. Ако губиш, губиш ли само себе си?"

Сутринта в четвъртък целият център на София по основния транспортен лъч между президентството и Орлов мост бе блокиран около между 10.00 и 11.00 часа от протестиращи, като те се разделиха на няколко групи – на кръстовищата до Военния клуб, пред парламента, до Софийския университет и на самия Орлов мост.

18 юли бе обявен за ден на Национален протест срещу правителството на Пламен Орешарски, преминаващ под знака на 176-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Поради тази причина около 8.30 ч. на традиционния протест "На кафе" около сградата на Народното събрание (НС) се събраха между 1000 и 2000 души – рекордно присъствие за сутрешните часове. Призивите в социалната мрежа бяха традиционното протестно "пиене на кафе" да прерасне в "ударен протест" заради очакванията парламента да избере нов шеф на ДАНС.

Прокламираната цел бе с жива верига да бъдат окупирани всички входове на сградата на Народното събрание, за да не могат депутатите да започнат работа, а ако започнат да не могат да напуснат сградата. Призивите са за целодневна блокада, която да се слее с традиционния вечерен протест в 18.30 часа.

Това обаче се оказа невъзможно, тъй като демонстрантите бяха посрещнати от по-засилена полицейска охрана от обичайното. Плътен кордон от униформени бе обградил парламента, а зоната за сигурност обхващаше цялото пространство от НС, през храм-паметника "Св. Александър Невски", ул. "Московска" и "Раковски" чак до Националната художествена галерия.

Въпреки, че според разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите охраняваният периметър около институциите може да обхваща от 5 до 20 метра от сградата, за пореден път полицията бе отцепила многократно по-голямо пространство. Служителите на МВР дори отказваха да пропускат минувачи, които очевидно не бяха част от протестиращите и не се движеха на групи. Обяснението бе единствено: "Такива са заповедите".

Събралите се протестиращи не попречиха особено на депутатите да отидат на работа, но пък бурно ги освиркаха на влизане и излизане от парламента. За разлика от други дни в четвъртък полицаите носеха със себе си каски и палки. За кратко парламентът за пореден път попадна под обстрел от домати.

От МВР коментираха неофициално пред Mediapool, че засилените мерки за сигурност са били предприети заради заявките на протестиращи в социалните мрежи в интернет, че ще отбележат 176-годишнината от рождението на Васил Левски с национален целодневен протест.

Демонстрантите пред парламент носеха преносима военна сирена за оповестяване на въздушна опасност, чийто вой по свидетелства на очевидци се чуваше дори в пленарната зала. Пред сградата на НС бе разпънат транспарант "Блокада 24 часа". На паметника на "Цар Освободител" традиционно висеше друг голям лозунг, на който пишеше "Оставаме тук до оставка". В ръцете на паметника на летеца до парламента пък бяха поставени българският флаг и табела "Оставка".

Около 10.40 часа група, водена от известния в русенските криминални среди Бисер Михайлов-Петното и неговия обичаен сподвижник Йордан Бонев се опита да спретне провокация, размествайки заграждения откъм задния вход на парламента. Полицаите обаче действаха мигновено и задържаха провокаторите, като това е поредният им арест от началото на протестите на 14 юни.

Впоследствие от МВР съобщиха, че в четвъртък са били задържани общо 14 души, като дори е бил предотвратен опит на мъж да се самозапали на Орлов мост. Наскоро подобен опит имаше и пред Висшия съдебен съвет, но съдебната охрана на сградата го осуети.

"Повечето са заведени в полицията, за да бъде установена самоличността им. Сред задържаните обаче има и такива, които не са изпълнили полицейски разпореждания. Няколко от недоволните граждани са проявили и агресия", уточниха от силовото ведомство.

Сред протестиращите имаше и организирана група от около 50 души от Благоевград, като сред тях се забелязваха симпатизанти на ВМРО и НФСБ. Те прекараха по-голямата част от блокадата на кръстовището до Военния клуб. Сред протестиращите се забелязваха доста националисти. Обичайно в ранния следобед демонстрантите осезаемо намаляха и движението по ул. "Раковски", бул "Васил Левски" и бул. "Цариградско шосе" бе възстановено.

Споделяне

Още по темата

Още от България