В 34-ия ДАНСwithme

Протестът призова властта да загърби своя интерес заради националния

Протестиращите в София срещу правителството на Пламен Орешарски не спират да искат оставката му за 34-ти ден, но и поддръжниците на кабинета не се отказват и двете демонстрации продължават като цяло по познатия досега начин.

Около хиляда и петстотин души се събраха пред Министерския съвет до 19.30 часа, по данни на МВР. Този път нямаше скандирания, а само развяване на знамена и надуване на свирки и вувузели. Шествието към Народното събрание бе поведено от плакат "България каза: Орешарски, върви си!". Хората носят плакати с надписи "Протеста хората сбира, стават народ", "Едвин, ти си гордост за нас българите", "И утре ще сме тук, и вдругиден. Вие – не.", "Независима България над руските интереси, над олигархията", "Нова Конституция", "България сега вази гледа за оставка" и др.

Движението пред сградата на правителството отново бе блокирано за кратко. Много от протестиращите са с децата си и на велосипеди. Тъпан в детска количка задаваше ритъма на дюдюканията. Хората издигат знамената над главите си и ги развяват, постигайки ефекта на вълна.

По-късно шествието стигна до Орлов мост.

Протестиращи пловдивчани пък образуваха жива верига с плакати по Главната улица. Те донесоха всички плакати, писани от началото на протеста досега. Има и нови плакати по случай годишнината от рождението на Апостола на свободата - "Как да ви гледам робски души" и "Левски, ти си нашето свещено знаме и днес, в неравната битка за чиста и свята България". На един от плакатите е цитиран Иван Вазов "Стресни се племе закъсняло. Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш”, предаде агенция "Фокус".

В четвъртък пловдивчани ще бъдат в София на общонационален антиправителствен митинг.

Пред НДК в София отново се събраха и поддръжници на правителството на Пламен Орешарски, което вече се отчете със 160 хиляди подписа в подкрепа на кабинета. За втори път сред демонстрантите е забелязан рапърът Мишо Шамара.

Сутринта в сряда протестиращите, които се събират "на кафе“ в района на парламента отново се опитаха неуспешно да препречат пътя на депутатите към задния вход на Народното събрание.

След кратка блокада и предупреждение от страна на полицията, че това е нарушение на обществения ред обаче, подстъпът към входа бе освободен и народните представители успяха да влязат за заседанието си.

Сред тях бе и зам.-председателят на НС Мая Манолова, която дори се спря за кратко, за да поговори с няколко души, искащи гражданите да могат да номинират министри. След като бе бурно освиркана обаче, социалистката се отправи към парламента

Няколко десетки демонстранти се събраха и отпред, на бул. „Цар Освободител“. Оттам премина и станалото традиционно сутрешно велошествие, като участниците в него за кратко се спряха, за да призоват към оставка правителството.

Протестиращите издигнаха плакати "Гражданите във властта веднага" и "Гражданите да номинират министри и всички висши длъжности".

Човек с мегафон до загражденията около служебния вход на парламента посрещна депутатите с призиви "Бат Сали – министър на енергетиката", "Искам частно енерго", "Напуснете мола", "Това не е фризьорски салон, педикюриста е в другата сграда".

След краткия опит за блокада на задния вход на парламента, демонстрантите се отправиха към Министерския съвет, където започваше редовното заседание на правителството. Шествието последователно блокира кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. "Раковски" и ларгото.

Пред сградата на Министерския съвет протестиращите продължиха да скандират "мафия" и "оставка". Автомобилното движение през площада не бе спряно.

Протестите срещу кабинета "Орешарски“, добили популярност с името "ДАНСwithme”, продължават вече втори месец след началото си на 14 юни, когато стана факт скандалното назначение на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Споделяне

Още от България