Без провокации

Протестът пусна в небето 240 китайски фенера за оставката на депутатите

Поддръжниците на Орешарски се отчетоха с почти 60 хиляди подписа с подкрепа на премиера

Над 3500 недоволни от управлението на кабинета на Пламен Орешарски протестираха в петък вечерта, блокирайки частично центъра на София, събирайки се за 29-ти път пред сградата на Народното събрание. От там след скандирания "Оставка" поеха към парламента и след като започна да се стъмнява от Борисовата градина пуснаха 240 китайски фенера в небето като символ на отиващи си депутати.

Демонстрациите протекоха спокойно, без инциденти въпреки очакванията на полицията за провокатори, каквито сигнали са постъпвали през деня в МВР.

Шествието отново първо започна да се събира в 18.30 часа пред правителствената сграда, където в продължение на час и половина движението бе блокирано, развявяха се трибагреници, викаше се "Оставка" и "Мафия" под дюдюкания и надуване на свирки и тромби. Към 20 часа събралите се 3500 души потеглиха към парламента, където  имаше засилено полицейско присъствие. 

Протестиращи с голям плакат "Граждани срещу мафията"  отклоняваха шествието към ул. "Московска”, накъдето се отправиха част от демонстрантите. Други след пускането на фенерите на Орлов мост потеглиха по Цариградско шосе до хотел "Плиска”. Някои от протестиращите останаха пред Народното събрание, където предишната нощ бяха издигнати няколко палатки, и играха хоро. Други блокираха движението на кръстовището на Софийския университет и на Орлов мост, но от време навреме полицията организираше пропускането на автомобили.

На Орлов мост протестиращи извадиха хилки за бадминтон и развъртяха перцата. С песни против властта и танци хората демонстрират отношението си към управляващите. 

Хората не се отказват да искат оставката на правителството. Сред издигнатите плакати имаше такива, на които пише "БКП ни разделя от 1923 година”, "Дойдохте насила, вървете си без сила”, "Оставка веднага, наглеци”.

От полицията съобщиха, че не е имало никакви инциденти по време на шествието, което около 23 часа започна да се разотива.

Сутрешният дъжд в столицата провали намерението на протестиращите кафето пред парламента да премине в целодневна блокада.

Междувременно на провелия се пред НДК контрапротест събралите се около 200 души отбелязваха и деня на българската Конституция, като казаха, че много от правата, посочени в нея са потъпквани от предишните управляващи. Те посочиха, че най-големите проблеми са в сферата на здравеопазването, образованието и безработицата. Сред издигнатите плакати на контрапротеста има такъв, на който пише: "Тук сме хора с различни политически убеждения, но с една кауза – да дадем шанс на правителството"; "Демокрацията е в изборите - те минаха, вие загубихте, приемете го и се приберете", "Демокрацията казва: законните правителства се създават и свалят не на улицата, а в изборните урни. Всичко друго е беззаконие".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?