Протестът срещу АСТА в Полша продължава с поставяне на маски върху знакови статуи

Полската партия "Движението на Паликот" ще постави маска върху гигантска статуя на Исус Христос в знак на протест срещу договора за борба с пиратството в интернет, заяви в понеделник лидерът на движението Януш Паликот, цитиран от ДПА.

Той каза, че неговата либерална партия ще продължи протестите срещу Търговското споразумение за борба с фалшификациите (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA), към което Полша се присъедини миналата седмица. По думите на Паликот активисти ще сложат черно-бяла маска на 33-метровата статуя на Христос в град Швебоджин.

От партията вече поставиха такава маска върху статуята на Роналд Рейгън във Варшава, а планират да дегизират и други статуи в страната, вкл. на Фридерик Шопен в столицата, на Николай Коперник в Торун и на Адам Мицкевич в Краков, допълва варшавският вестник "Газета виборча", цитиран от БТА.

Споразумението за борба с пиратството по интернет цели да защити авторските права и да ограничи онлайн пиратството, но критици твърдят, че то ще доведе до шпиониране срещу потребителите и цензура в киберпространството. Присъединяването на Полша към международния договор предизвика масови протести в страната и масирани хакерски атаки срещу правителствени сайтове.

Споделяне

Още по темата

Още от

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?