Протестът срещу Симеонов навлезе в нов етап: яйца и тоалетна хартия по НФСБ

Майките на деца с увреждания не приемат извинението на вицепремиера

Няколкостотин души за трети пореден ден изразиха възмущението си от участието на лидера на НФСБ във властта.

Продължаващият трети пореден ден протест за отстраняването на вицепремиера Валери Симеонов от кабинета навлезе в сряда в нов етап.

Майките на деца с увреждания и подкрепящите ги граждани направиха шествие от ларгото пред Министерския съвет (МС) до централата на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), оглавяван от Симеонов, и замеряха фасадата на сградата с яйца и тоалетна хартия.

Часове по-рано вицепремиерът бе принуден от управляващата коалиция да се извини публично заради думите си, че протестиращите майки са "кресливи жени" с "уж болни деца", но отказа да подаде оставка. Малко по-късно пък стана ясно, че именно той ще оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, което допълнително провокира масово недоволство.

Поднесеното от Симеонов извинение бе определено от протестиращите като "гавра не само с нас, но и с цялото общество". Разбираема реакция предвид факта, че непосредствено преди да се извини, лидерът на НФСБ заяви в телевизионно интервю, че ако го направи, нямало да е искрено.

Въпреки студеното и дъждовно време в сряда вечерта, протестът за оставката на вицепремиера отново събра пред МС няколкостотин души. Около 19.00 часа те се отправиха към централата на партията на Симеонов, скандирайки по пътя си: "Валери - позор, оставка и затвор!"

Пред емблематичната за 90-те години сграда на ул. "Раковски" 134 ги очакваха строени полицаи, които обаче не попречиха по никакъв начин на хвърлянето на яйца и топчета тоалетна хартия по фасадата.

Протестиращите недвусмислено заявиха, че не приемат никакви извинения за поведението на Симеонов и ще продължат с демонстрациите си, докато той е на поста си. След това хората се върнаха отново пред МС, но без да блокират движението през ларгото, както направиха предните два дни.

Променена бе и организацията на очакващите ги полицаи, които обградиха с плътен кордон тротоарното пространство пред главния вход на бившия партиен дом, така че да не допуснат хора да излязат на пътното платно. Униформените направиха подобен опит и във вторник, но бързо се отказаха да се конфронтират с протестиращите.

Споделяне

Още от България