Протестът срещу Цацаров се смеси с демонстрация срещу КЕВР

Протестът срещу Цацаров се смеси с демонстрация срещу КЕВР

Планираният в понеделник протест срещу главния прокурор Сотир Цацаров с призив за оставката му заради скандала около нерегламентираната му среща със Сашо Дончев изненадващо се смеси с протестиращи срещу Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която часове по-рано бе посетена от прокурори заради разследване на нейни членове за престъпления по служба, част от които са свързани с цените на газа, парното и водата в София.

Около трийсетината участници в демонстрацията срещу КЕВР, която може да се приеме и като подкрепа за главния прокурор, носеха със себе си плакати с лозунги от типа "КЕВР, докога ще ни тормозите?", "КЕВР – престъпници", "Борисов, кажи за "Газпром" и "КЕВР вън, не сте ни нужни, не защитава интересите на хората, на заплата е при олигарсите".

Самообявилият се за организатор на контрапротеста Георги Георгиев обясни пред медиите, че заедно със съмишлениците му не ги интересува срещата между Дончев и Цацаров, а настояват цената на природния газ, ток, парно и вода да падне с 30 процента. Попитан защо протестират срещу КЕВР пред Съдебната палата, Георгиев обясни, че пред регулатора нямало медии, които да ги отразят.

Обстоятелството, че протестиращите срещу КЕВР закриваха лицата си с лозунгите, той обясни с това, че повечето от тях имали дела с "Топлофикация-София".

В проявата, призоваваща за оставка на главния прокурор в столицата, се включиха около 200 души, макар във Фейсбук присъствието си да бяха заявили петстотин. Въпреки смесването на двете групи, протестът премина мирно и без никакво напрежение. Пред Съдебната палати имаше и сериозно полицейско присъствие.

"Време е да кажем на висок глас, че това не може да продължава безкрай. Гафовете на главния прокурор станаха безброй. Сега е момента да кажем - # ОСТАВКА Веднага!", призоваваха организаторите на събитието. Подобни демонстрации се проведоха още в Пловдив и Варна.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?