Протестът срещу Валери Симеонов със закана да стигне и до Брюксел

Майките не се отказват, мотористи и автомобилисти ще ги подкрепят в понеделник

Протестът срещу Валери Симеонов със закана да стигне и до Брюксел

Протестът за искане на оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради думите му, че майките на деца с увреждания са "кресливи жени с уж болни деца" не само че не се отказва, но ще се разрасне с автошествие. За 14-ти пореден ден възмутените от вицепремиера излязоха в неделната вечер в центъра на София, скандирайки "Оставка!" и "Всеки ден ще е така до оставката".

Аделина Банакиева от организаторите обясни пред БНР, че вече не разчитат на българското правителство, а единствено на европейските институции за подкрепа.

“Днес е започнало подписването на европейската конвенция за защита правата на човека. Това, в което вече сериозно се съмняваме, че речта на омразата от устата на висш държавен служител, категорично нарушава тези права и нашето правителство не взе мерки това да не се случва", каза тя.

По думите ѝ за протеста в понеделник ще се разчитат на автомобилисти и мотористи.

"Да, утре сме обявили автошествие. Като вероятно ще отидем и до централата на ГЕРБ", допълни Банакиева.

Шествието традиционно тръгна от сградата на Министерския съвет, премина по бул. "Цар Освободител“, за да стигне до централата на партията на Симеонов Национален фронт за спасение на България на бул. "Раковски". Заради демонстрацията движението в центъра на града бе затруднено, а автобусът, който общината пусна през уикенда между метростанциите "Сердика" и "Софийски университет" заради строежа на третия лъч, бе отклонен за движение по бул. "Дондуков".

С черни знамена, тромби и скандирания "Ууууу" майките и подкрепящите ги граждани за пореден ден изразиха недоволството си от това, че Симеонов отказва да подаде оставката си, а премиерът Бойко Борисов проявява категорично нежелание да го отстрани по своя воля, за да не се наруши управляващата коалиция с "Обединените патриоти", част от която е НФСБ на Симеонов.

Политическата нетърпимост срещу Симеонов нараства и след като БСП миналата седмица отказа да влиза в пленарна зала, докато той не се оттегли, в неделя същото заплаши да строи и "Воля". Нейният лидер Веселин Марешки даде ултиматум на вицепремиера да подаде оставката си до петък. Според Марешки от управлението трябва да си тръгне и вторият вицепремиер на "патриотите" – лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, заради това, че подкрепа Симеонов. Досега само председателят на "Атака" Волен Сидеров е обявил, че партньорът на партията в малката коалиция трябва да си тръгне от кабинета.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ заяви, че според нея майките на деца с увреждания и протестът им се използва за политически цели и изнерва обстановката.

Майките обаче не смятат така и посочват, че за тях е важно двата закона, за които се борят, да бъдат приети в Народното събрание. Целта им е само оставката на Симеонов, а не на правителството. Според тях ако включат подобно искане, в центъра на София ще се съберат десетки хиляди души, а не тези няколкостотин, които протестират всяка вечер.. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?