В петседмичния си юбилей

Протестът срещу властта разрои шествията из София

За петседмичния си "юбилей" протестът срещу правителството в петък разрои шествията си в София и след като традиционно час и половина освиркваше властта на жълтите павета след 20 часа част от демонстрантите поеха по обичайния си маршрут през парламента към Орлов мост, друга част тръгна по бул. "Мария Луиза" към Централна жп гара с намерение да се блокира за кратко движението на влаковете, за да обърне правителството най-сетне внимание на техните искания, а трета част, поведена от музиканта Васко Кръпката, се отправи към паметника на Съветската армия за концерт.

След целодневна блокада на парламента предишния ден в чест на годишнината от рождението на Васил Левски в петък сутринта последвало по-вяло сутрешно "кафе" пред Народното събрание. В 36-ия ДАНСwithme, започнал в знак на недоволство от назначението на Делян Пеенски за шеф на националната сигурност, депутатите избраха на поста Владимир Писанчев.

Хората отново се събраха в 18.30 часа в пространството между Министерския съвет и президентството и по данни на полицията час по-късно там е имало хиляда и петстотин протестиращи, които блокираха за кратко движението на автомобили в региона. По същото време приключи и традиционният контрапротест в защита на управляващите.

Традиционно през правителствената сграда се веят български знамена и се издигат лозунги с различни послания. Гражданин носи лозунг с четиристишието: "Левски в очите ни гледа, Левски ни води напред, победа, победа, победа, Оставка, Орешарски проклет". Чуват се освирквания. Отново има вувузели, тъпани, свирки.

Протестиращите скандират "Оставка" и "Мафия", но заявяват, че се чувстват неразбрани и отегчени от това, че исканията им не се чуват. По-късно те потеглиха към Централна жп гара, блокирайки движението по бул."Мария Луиза" и спазвайки традицията от последните дни да разнообразяват маршрута на шествието си.

Отново е засилена полицейската охрана на шествията, но няма инциденти.

Сутрешното кафе пред парламента събра значително по-малко хора от предишните дни. Доста повече бяха подкрепящите Гергана Червенкова пред Съдебната палата, където вървеше делото за екстрадицията ѝ в САЩ.

Сутринта около стотина протестиращи блокираха движението по бул. "Цар Освободител" пред Народното събрание. Броят на участниците в "На кафе“ пред парламента им се променя непрекъснато

Протестиращите свириха със свирки, насейки български знамена и чашите с кафето си. Пред служебния вход те освиркаха влизащите народни представители. Демонстранти имаше и зад храм-паметника "Александър Невски".

Протестният поход срещу правителството на Пламен Орешарски в четвъртък вечерта е приключил без нарушение на обществения ред в София, съобщи СДВР.

Протестът, в който се включиха и хора от други градове и села на страната, беше един от най-многобройните от началото им преди 35 дни. Той премина по нов маршрут покрай паметника на Васил Левски, защото в четвъртък се навършиха 176 години от рождението на Апостола на свободата.

През деня в четвъртък обаче бяха задържани 18 души заради блокираното движение в центъра на София. От тях 10 бяха освободени по-късно, след като им бяха съставени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане. Четирима остават в ареста, а четирима ще бъдат докладвани на прокуратурата по указа за борба с дребното хулиганство.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?