Протестът в детската болница продължава с оставки и спиране на плановия прием

Медиците искат среща с премиера, вече цялата педиатрична общност заплашва с протести

Протестът в детската болница продължава с оставки и спиране на плановия прием

Работещите в Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София излязоха за трети път на протест в петък и блокираха за около час бул. “Акад. Иван Евстатиев Гешов“. Те заплашиха, че ако в срок до 10 дни не видят реални действия по поставените от тях искания, ще спрат плановия прием и ще лекуват само спешните случаи.

Освен това екипът на болницата поиска среща с премиера Бойко Борисов, тъй като досегашната им комуникация с Министерството на здравеопазването не е дала желания резултат.

Същевременно исканията на работещите в детската болница бяха подкрепени официално и от Българската педиатрична асоциация и стана ясно, че вече цялата педиатрична общност е в протестна готовност, ако не последват реални действия за решаване на проблемите в детското здравеопазване.

Реални действия, а не обещания в бъдеще време

Педиатрите от детската болница "Проф. д-р Иван Митев"  настояват за специален статут на лечебното заведение, който да позволява допълнително финансиране от държавата за лечението на децата, отпадане на лимитите за прием на пациенти по линия на здравната каса и достойни заплати, за да се преодолее недостигът на кадри.

Протестът им в петък сутринта предизвика огромно задръстване, като на няколко пъти медиците освобождаваха булеварда, за да пропуснат част от чакащите коли.

Въпреки че получиха обещания в отговор на част от исканията им, те настояват да видят конкретни действия от страна на здравните власти. Ако това не се случи, ще преминат към колективно подаване на оставки или към още по-ефективни протестни действия.

Досега здравните власти поеха ангажимент за увеличение на цените на клиничните пътеки за лечението на деца от 1 юни, за което ще бъдат ползвани 50 млн. лева от резерва на НЗОК. Освен това педиатрите получиха обещания, че няма да имат лимити за прием и лечение на деца. Властите обаче не се ангажират с осигуряването на специален статут на болницата, тъй като планират такъв за бъдещата детска болница, която трябва да бъде готова след 2 години. Според здравното министерство процедурата по трансформиране на болницата е твърде дълга и тромава и ще отнеме много дълго време.

Протестиращите обясниха в петък, че и към днешна дата продължават да имат ограничения за приема на малките пациенти и отчитането им пред НЗОК. Преди това здравните власти първо обещаха премахване на лимитите, а след това обясниха, че лимити всъщност няма и проблемът е плод на неразбиране.

Заради "разваления телефон" със здравните власти работещите в детската болница настояха за среща с премиера Бойко Борисов, за да го запознаят с исканията си.

МЗ: Няма да има ограничение при лечението на деца

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков обеща в петък пред БНТ, че болницата няма да има лимити за приема и лечението на малките пациенти. По думите му е имало софтуерен проблем с новата система на НЗОК, която контролира приема на болни и увери, че в понеделник IT специалисти на касата ще бъдат в болницата, за да се отстрани проблемът.

“Щом има едно дете нужда да бъде прието в болница, то ще бъде прието в болница, ще бъде лекувано и това ще бъде отчетено в НЗОК, а те ще си получат парите“, каза Пенков.

Относно другото им искане Пенков допълни, че една по една се предприемат и стъпки за увеличение на заплатите.

Той обаче за пореден път каза, че промяната на статута на болницата преминава през ликвидация на търговското дружество по Търговския закон и ще се проточи прекалено дълго.

Вече цялата педиатрична общност заплашва с протести

Същевременно с декларация в подкрепа на колегите им от детската болница “Проф. д-р Иван Митев“ в петък излезе Българската педиатрична асоциация, която постави още искания за решаване на трупаните с години проблеми в детското здравеопазване. Според педиатричната общност прагът на толерантност към нерешените от години проблеми в детското здравеопазване е преминат и при липса на действия ще последват протестни действия и на други места.

“Педиатрите са известни със своята толерантност и търпение – работата, постоянния ни контакт с болните деца и техните родители са ни научили на това. Би било грешка от наша страна обаче, ако проявяваме тази толерантност и към неуредиците в детското здравеопазване – а те пряко се отразяват на качеството на медицинската дейност. Търпението се изчерпва! Прагът на толерантност към нерешените от години проблеми в детското здравеопазване е преминат“, заявяват от педиатричната общност.

“Лекарите и специалистите по здравни грижи в държавните университетски педиатрични клиники, подкрепяйки протеста на колегите от специализираната болница “Проф. д-р Иван Митев“, са в готовност за собствени координирани протестни действия, ако представените искания не намерят своето бързо решение“, се казва още в позицията.

“Подкрепяйки искането за специален статут на болницата, дълбоко вярваме, че това има символичен характер и управляващите органи в здравеопазването ще имат предвид промени във финансирането на всички структури в страната, които осъществяват диагностични и терапевтични дейности на лица под 18-годишна възраст“, посочват от педиатричната асоциация.

Педиатрите искат пълно разделяне на детското лечение от останалото

Специалистите посочват, че децата със сложни и трудни за диагностика и лечение заболявания изискват значителен финансов ресурс. “Предлаганото от МЗ повишаване на цените на клиничните пътеки (надяваме се и на клиничните и амбулаторни процедури) без диференциация на дейностите по сложност може само да задълбочи финансовия дисбаланс и да задълбочи кадровия дефицит в държавните университетски детски клиники и болници“, предупреждава педиатричната общност.

Те припомнят, че едва 11-13% от общия разход на НЗОК е за лечение на деца. 

От асоциацията предлагат пълно разделяне на клиничните пътеки на такива за възрастни и деца. Това, според тях, ще отстрани редица несъответствия и неточности, които в момента са налице в "смесените“ клинични пътеки.  Друго искане е да се разреши хоспитализация, независимо от датата на предходната дехоспитализация за децата в предучилищна възраст. "Днес, когато това е належащо, става за сметка на лечебното заведение или се налага "измислянето“ на "подходяща“ диагноза. Трябва най-сетне да се разбере, че патологията в детска възраст е специфична и нерядко се налага повторна хоспитализация в рамките на 30 дни за същото заболяване, дори и при коректно осъществени диагностика и лечение", настояват още педиатрите.   

И още: "Да се разреши като терапевтична процедура при стационарно лечение на деца прилагането на медикаменти перорално. по лекарска преценка. Не е хуманно, а и безмислено, задължителното инжекционно приложение на медикаменти, ако има лекарствени форми за орално приложение със същата ефективност".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?