Протестът в "Райънер" отмени и четири български полета

Протестът в "Райънер" отмени и четири български полета

Стачката на пилотите на "Райънер" (Ryanair) засегна и полети между София и Берлин и Брюксел, съобщиха от пресцентъра на летището в петък.

Авиокомпанията отмени следните четири полета от и до летище София:

- FR1148, пристигащ от Шьонефелд, Берлин в 19:10 ч. и FR1149, излитащ от София в 19:35 ч.
- FR6352, пристигащ от Шарлероа, Брюксел в 20:45 ч. и FR6351, излитащ от София в 21:10 ч.

Полетите от и до София са част около 400 полета на "Райънер", отменени заради 24-часовата стачка на пилотите на компанията в Холандия, Ирландия, Германия, Швеция и Белгия. Най-много са анулираните полети от и за Германия - 250. В останалите държави са отменени 146.

Засегнати са около 50 000 пътници, но от компанията твърдят, че повечето са пренасочени към други полети.

Според представител на "Райънер", цитиран от "Франс прес" и БТА, 85% от предвидените около 2400 полета трябва да бъдат осигурени.

От "Райънер" не изплащат обезщетения на пътниците за отменените и закъснели пътувания заради стачка, тъй като квалифицират протестите като "извънредна ситуация". Според потребителски организации обаче в тези случаи също се дължи компенсация на пътниците,тъй като компанията предварително знае, че няма да изпълни полетите. Съд в Люксембург пък постанови, че компанията "Луфтханза" трябва да плати по 250 евро на двама души, чиито полет е бил отменен заради стачка на пилотите.

Миналата година "Райънер" заяви, че признава синдикатите, но досега не е постигнала споразумения за колективни трудови договори с персонала си в Европа. Пилотите настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

Служителите от Холандия, Германия, Швеция и Белгия взеха решение да стачкуват в подкрепа на ирландските си колеги, които започнаха протестни действия още през юли. Те настояват за по-добри условия на труд.

Продължаването на стачката беше подкрепено, след като миналата седмица "Райънер" реши да накаже протестиращите, намалявайки полетите си от Дъблин през зимата на 2018 г.

Ръководството планира да прехвърли самолетите си в Полша, което може да доведе до съкращаването на 300 служители - 100 пилоти и 200 души кабинен персонал.

Проблемите в авикомпанията излязоха наяве след усложненията с планирането на отпуските на пилотите през септември 2017 г., довели до тежък трудов конфликт и отмяна на общо 20 000 полета през следващите месеци.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?