Протестът в защита на плажовете ще обхване и планините

Обявеното за сряда – 18 декември, протестно шествие срещу бездействието на държавата при застрояването на Иракли и в защита на все още девствените плажове ще се разрасне и срещу опитите за узаконяване на незаконните строежи в Национален парк "Пирин" и за спасяването на планините. Това съобщиха във вторник от коалицията от не правителствени екоорганизации "За да остане природа в България".

 

Демонстрацията се планира да тръгне в 18.30 часа от паметника на Патриарх Евтимий в София и да премине покрай знакови институции, от които зависи бъдещето на Иракли и Пирин и останалите български плажове, планини и гори.

 

От екокоалицията изразяват недоволството си от това, че правителството е събрало само големите инвеститори в ски курорти в България и общините, за да обсъждат бъдещето на българските планини. "Появи се информация, че се готви нов закон за планината, който нарочно да обезсмисли защитата на националните и природните паркове и да улесни застрояването. Според зам.-икономическият министър Бранимир Ботев „новият закон за планината би бил полезен, за да байпасира, образно казано, досегашните неясноти и противоречия за развитие на ски курортите. В противен случай, за да се отпушат BG ските трябва да се направят промени в 16 закона и други нормативни актове”, посочват се в съобщението на "За да остане природа...".

 

Организацията определя това като "поредния опит да се застроят планините в България без обществен диалог по модела, който изкара хиляди българи през 2012 година срещу промените в Закона за горите".

 

В същото време управляващите бездействат по широко рекламирания от самите тях парк "Българско Черноморие", предложен от природозащитници, за да се опазят последните незастроени плажове по Черноморието.

 

Коалицията "За да остане природа в България“ миналата седмица предложи на депутатите шест стъпки, които да гарантират опазването на Иракли, Карадере, Камчийски пясъци -Шкорпиловци, Дуранкулак (север и юг) - Св.Ана, Шабла - Крапец и Шабленски езера, Камен бряг – Яйлата – Болата – Калиакра, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла” и резерват "Ропотамо”), Паша Дере, Странджа.

 

Гражданска група "Да спасим Иракли“, която е част от коалицията „За да остане природа в България“, изпрати и отворено писмо до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод новите опити за застрояване на един от последните диви плажове, припомня организацията. След като случайно или нарочно некомпетентно подготвени актове на Дирекцията за национален строителен контрол и на бургаското ѝ звено паднаха в местния съд, се отвориха нови възможности за строителство на Иракли, допълва се в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?