Протестен флашмоб се проведе пред варненския мол, където бе убит Нягол

Сн. Topnovini.bg

Десетки варненци се включиха в мирен протест заради бруталното убийство на 52-годишния Нягол Петров. Пред сградата на "Гранд мол Варна”, където издъхна пребитият от охранителите мъж, хората казаха "Не на насилието“.

Всички бяха облечени като клошари заради определението, което беше дадено на убития. Всички присъстващи заявиха, че се казваха Нягол.

Посетители и служители на мола наблюдаваха шествието отстрани, а новите охранители мълчаливо ескортираха протестиращите.

Протестиращите настояват за отговор на въпроса защо охранителите не са били отстранени, след като има подадени жалби срещу тях за физическо насилие.

Участниците в демонстрацията се обявиха категорично против насилието и дискриминацията на хора на какъвто и да е принцип, особено пък свързан с начина им на обличане и поведение. Присъстващите 50-ина човека подчертаха, че ако обществото не вземе мерки, утре всеки може да се окаже на мястото на жертвата.

Пред Topnovini.bg социалният психолог Николета Балабанска заяви, че ако подобен инцидент се бе случил в нормална държава, от мола би трябвало да обявят ден на траур. "Това може да се случи на всеки - наш баща, майка, брат, сестра, защото загина един напълно невинен човек”, подчерта Балабанска.

Малко след началото на протестния флашмоб всички участници направиха обиколка на първия етаж на "Гранд мол”, за да изразят своето възмущение и несъгласие с безразличието към живота на един невинен човек, както и с факта, че първоначално от мола опитаха да прикрият какво точно се е случило, изпращайки съобщение, че Нягол Петров е клошар, починал от естествена смърт. Протестиращите призоваха директора на търговския център Иво Генов да се яви пред тях, за да даде обяснение. Бе направен опит да се потърси сметка за случилото се и от присъстващите гардове.

Паметта на зверски убития Нягол Петров бе почетена с едноминутно мълчание, като всеки желаещ да изрази своята съпричастност, бе приканен да напише "Je suis Нягол” на специално подготвен картон. След протеста около 20-ина човека посетиха и гроба на невинно загиналия варненец, който се намира на старите гробища срещу "Гранд мол".

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?