Протести блокираха магистрали и пътища из страната

Борисов от Брюксел: Никое правителство не е обичано от всички

Протестиращи блокираха пътища и кръстовища в различни краища на страната в поредни акции на недоволство – предимно срещу ниските доходи и с всевъзможни искания за "смяна на системата", което да започне със сваляне на сегашното правителство. В неделя по обед бяха блокирани автомагистрала "Хемус", пътният възел Петолъчката, пътят за Кулата и други пътни артерии. В протестните акции на някои места участват по 50-100 човека, но на други места – като Сливен, се събраха доста повече.

Премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел, коментира пред български репортери там, че протестите в страната са "много малки".

"Вчера бяха много малки. Вчера всички заедно сигурно бяха една десета от срещата на ГЕРБ предприемачи в Поморие. Факт е, че от две години по-ниска цена на горивата не е имало. Никое правителство не е обичано от всичко и от всички в Европа. Именно пък това, че всеки може да демонстрира, да прави протести, мисля, че е висша степен на демокрация. Разбира се, не трябва да затварят улиците, защото, пък, другите, които не са съгласни с тях, им се пречи на движението", заяви Борисов.

По обобщени данни на националната полиция, тази неделя са проведени общо 17 протестни действия в страната. Участвали са приблизително 1255 души и 340 моторни превозни средства. 850 полицейски служители са ангажирани с охрана на протестите, съставени са общо 11 акта за нарушения.

Жива верига протестиращи от Шумен, Разград и Търговище затвори и двете платна на магистрала "Хемус" при пътен възел Каспичан, както и първокласния път Русе - Варна, който минава над нея.

Образуваха се дълги колони от чакащи и в двете посоки. По-рано в неделя протестиращите блокираха за кратко движението на пътен възел "Белокопитово" на "магистрала "Хемус".

В късния следобед движението по магистрала "Хемус" край Нови пазар и по пътя над автомагистралата Шумен-Варна бе възстановено, а по-рано протестиращите пропускаха единствено автомобили на специален режим, с малки деца, с бременни жени и пътуващи към болници.

Недоволството е срещу ниските доходи, високите цени на горивата и липсата на перспектива за развитие на младите в България. "Ще спрем протестите, когато правителството на Бойко Борисов подаде оставка", казаха събралите се и допълниха, че няма организатор на протестите и, че те нямат политически характер. Служителите на ОД на МВР-Шумен успяха да уталожат словесното напрежение, защото се стигна до пререкания на политическа основа, предаде БНР.

Протестиращи блокираха и Петолъчката, като затвориха пътя към Бургас и Котел, но полицаите им забраниха да блокират изходите за Ямбол, Сливен и Стралджа. За кратко възникна напрежение между полицаи и граждани, но до сблъсък не се стигна. И петте изхода на пътния възел бяха обградени от полиция.

Протестиращите забиха кръст на Петолъчката, като знак, че им е изчерпано търпението и поискаха оставката на правителството и смяна на системата, предаде БНР.

Към 16 ч. пътният възел бе освободен за движение.

Протестиращите затвориха за половин час и Прохода на републиката, където се събраха хора от Казанлък, Гурково, Сливен, Ямбол. Сред тях имаше хора от политически партии, но те бяха дошли в качеството си на граждани, предаде бТВ. Движението на тежкотоварните камиони и на леките коли от Северна за Южна България, през Хаинбоаз,  беше спряно, образуваха се колони от тирове.

Жандармерия блокира протестиращите около 50 души на пътя Ловеч - Троян, при разклона за село Калейца и осуети намерението им да спрат за два часа движението. Недоволните от управлението на страната, ниските доходи и качеството на живот организират пешеходно и автошествие по основните улици в Троян.

Недоволните от управлението на страната, ниските доходи и качеството на живот организираха и пешеходно автошествие по основните улици на Троян, ескортирани от полиция. "Жандармерията е повече от нас и не виждам защо. Ние не правим нищо лошо", каза присъстваща.

"Те си вършат работата, ама и ние искаме нашето, искаме си гражданските права", каза протестиращ.

С автошествие на над 60-70 автомобила протече четвъртият протест в Благоевград, темата му бе "Социалното убийство на България", предаде БГНЕС. Организаторите имаха разрешение да преминат само по няколко булеварда в града, но не и да излизат на първокласен път Е-79 , каквото беше първоначалното им намерение.

Тъй като всяко кръстовище, водещо към Е-79 бе преградено от жандармерия и полиция, организаторът на акцията Александър Стамболийски обяви малко преди 13 ч ,че протестът свършва, след което обаче автоколоната с протестиращите пое към Е-79 и с. Железница, "за да обядват". Там около 30 души успяха с жива верига да блокират Е-79 за 15 минути. След което бяха изтикани от полиция и жандармерия край пътя. Митингът, който бе обявен за завършил в Благоевград, продължи при разклона за с. Железница, където се игра и хоро.

По-рано Стамболийски коментира пред БНР, че са изготвили "манифест за алтернативно управление" на България, но се съобщи какво съдържа той, спомена само за "мажоритарни вотове, за нормално развитие, повишаване на доходите, съкращаване на раздутата администрация".

Жители на Разлог и Банско също протестират, но граничният пункт "Илинден" не беше блокиран.

Жандармерия и гранична полиция не позволиха на протестиращи от Петрич да блокират граничния пункт "Кулата".

В Бургас бе организирано автошествие, което зарежда по големите бензиностанции за жълти стотинки като форма на протест срещу цените на горивата и монополите. Така бе блокирано движението на кръговото на изхода в посока Слънчев бряг.

Поредният протест в Пловдив събра 50 души пред сградата на Общината с искане за социална справедливост и по-висок стандарт на живота. В началния час  - 11 ч. се появиха едва няколко души, които се оказаха по-малобройни от полицейските служители. Едва час по късно нарасналата група премина по централната улица на града и призова пловдивчани да ги подкрепят. Според организаторите, хората вече са обезверени. Те подчертаха, че нямат политически искания.

Сравнително малоброен протест има и в Русе. Хората се бяха заканили да блокират пътя Русе-София, но не получиха разрешение. Затова след като се събраха пред Централна гара, с включени клаксони те се отправиха на автошествие до бул. "България".

Освен заради ниските доходи, русенци протестират и срещу замърсяването на въздуха от промишлените предприятия, както и срещу новата инсталация на "Топлофикация", която ще изгаря битови отпадъци. Ако исканията им не бъдат чути, следващата неделя възнамеряват да протестират на пътя Русе-Варна.

В Стара Загора протестът премина с автошествие и половинчасова блокада на пътя за Хасково и връзката с магистрала "Тракия“. Протестиращите се охраняваха от многобройна полиция и части на жандармерията, но до сблъсъци с органите на реда не се стигна. Преминаващите автомобили се пренасочваха към обходни маршрути. 

Протестно автошествие отново премина по централните улици на Плевен. Протестиращите продължиха с пешеходно шествие и искания за по-добър живот.

"Плащаме си ние от собствения джоб, за да си напълним колите, за да сме тук сега. Всичко си е самоинициатива и се борим за едни по-добър живот", каза един от организаторите - Венцислав Динков, пред БНР.

Макар и малобройни протести от по трийсетина души имаше в Лом, Враца, Монтана.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?