Протести и арести докато МОСВ одобрява разширяването на златодобива в Челопеч

Протести и арести докато МОСВ одобрява разширяването на златодобива в Челопеч

Подкрепящи митинги, протести и арести съпътстваха одобряването на инвестиционното предложение за разширяване преработката на медно-златни руди от находището “Челопеч” от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в петък.

Според доклада за оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), са взети всички мерки за предотвратяване и намаляване на вредните въздействия върху хората и околната среда в района на селата Челопеч, Чавдар, Карлиево и Църквище. Предвидено е изграждане на зелен пояс около производствената площадка, инсталациите и пътищата, през които ще преминават тежки товарни камиони, както и създаването на модерна автоматизирана система за наблюдение на качеството на атмосферния въздух.

Компанията “Челопеч майнинг”, която е дъщерна на канадската “Дънди Прешъс Метълс” поема също така ангажимент  при доказано замърсяване от дейността на мината на водоизточника в района на с. Чавдар дружеството да финансира изграждането на нов алтернативен източник за водоснабдяване на селото.

ВЕЕС е поставил условия на фирмата да изготви програма за управление на цианиди, както и проекти за закриване и рекултивация на хвостохранилището за опасните отпадъци, на производствената площадка и на самия рудник.

Според правителствените експерти избраната от “Челопеч майнинг” технология изцяло отговаря на възприетата световна практика за преработване на подобен тип руди. За населението на селата Челопеч, Чавдар, Карлиево и Църквище не се очаква неблагоприятен здравен ефект от емисиите на вредни газове, прах и шум, потвърждават от МОСВ. Екосъветът препоръчва на инвеститора да се създаде Обществен контролен съвет със засегнатите общини и кметства, които да следят дейността на мината.

Двата митинга, разделени от полиция, която успя да арестува и няколко души, бяха разположени пред сградата на екоминистерството, докато вътре екоекспертите обсъждаха разширението на добива в единствената ни действаща златна мина.

Полицията задържа Димитър Василев при опит да участва в заседанието на експертния екологичен съвет. Според информацията от СДВР той е бил арестуван, защото е участвал в незаконните протести пред сградата на ековедомството и се е опитал да влезе без разрешение в сградата на МОСВ.

Василев уточни пред Mediapool, че легитимно е избран от екологичните организации за представител в съвета и изрази готовност веднага да докаже твърдението си с документи. Той каза, че не е участвал в митинга на екоактивистите пред сградата на ведомството, а просто се е опитвал да стигне до заседанието, но понеже не успял не е упражнил правото си на глас. Той изрази учудването си от ареста, защото неговият вот не би могъл да промени по никакъв начин крайния резултат от гласуването.

От екоминистерството обаче заявиха за Mediapool, че Василев не е бил включен в заповедта на министъра като легитимен представител в състава на ВЕЕС. На работещите във ведомството обаче им бяха нужни близо 3 часа, за да установят дали Василев е трябвало да присъства или не на заседанието.

По-късно стана ясно, че да били арестувани и други хора. По думите на 22-годишния Н.К. той бил задържан в обедната си почивка, докато се връщал на работа. Полицаите го арестували, защото се опитал да мине покрай митингуващите и влязъл в спор с органите на реда относно неговото собствено легитимиране и това на полицая, твърди потърпевшият. С Н.К. се държаби грубо и бил заплашван от представители на МВР.  От СДВР заявиха, че обвиненията са смехотворни и че младежът, който най-вероятно е бил от четиримата задържани демонстранти, има правото да подаде жалба, подкрепена с доказателства.

Екоорганизациите срещу разширението на златодобива, обединени под названието "България без цианиди", се заканиха да воюват на местно ниво, недоволни от взетото решение. Ще протестираме, докато проблемът се реши в наша полза и ще воюваме с всички възможни средства, за да защитим родните си места и семействата си от вредните влияния на цианида, използван за добива на злато каза Пенка Даскалова, представител на протестиращата екокоалиция. Принуждават ни да отидем към "Атака", въпреки че не сме техни привърженици, заявиха от организацията.

С викове "Победа" и "Ура" пък посрещнаха решението представители на екологичните организации, подкрепящи проекта, събрали се пред входа на МОСВ. Благодарност за подкрепата на протестиращите изрази след заседанието на ВЕЕС и Лорънс Марсланд, изпълнителен директор на "Челопеч майнинг".

За разширението на златодобива са предвидени инвестиции от около 150 млн. долара, като за първите три години са 89 млн. долара. Очакваното увеличение на производство е до 3 млн. тона руда за 15 години, при сегашно производство около 850 000 тона.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?