Протести и арести в Русия за рождения ден на Путин

Протести и арести в Русия за рождения ден на Путин

Над 100 души бяха арестувани в събота при протести в 80 руски града навръх рождения ден на президента Владимир Путин.

Призивът за протест дойде от опозиционния лидер Алексей Навални, но той не присъства на демонстрациите, тъй като излежава 20 дневна присъда именно заради организирането на шествия, които не са разрешени от властта.

Хиляди се събраха на площад Пушкин в Москва с призиви за оставка на руския президент Владимир Путин. Протестиращите бяха основно млади хора, които развяваха руски знамена и носеха жълти надуваеми патета - символ на негодуванието срещу държавния глава. Те скандираха: "Не може да ни затворите всички." "Свобода за Навални" и "Русия без Путин".

Въпреки че протестите бяха забранени, нямаше сериозни сблъсъци между демонстранти и полицаи.

"Излизането ни на улиците означава, че имаме желание да продължаваме напред и да се борим със стагнацията, която съществува в политическия живот на страната ни", коментира един от протестиращите.

"Половината от хората в страната не получават нужната здравна помощ. Това не е правилно. Вместо да отделяме пари за здравеопазване, образование и други социални сфери се инвестира в отбрана", каза друг участник в демонстрациите.

Самият Путин прекара 65-ия си рожден ден на работа, като проведе съвещание с членовете на Съвета за сигурност на Русия. В допитване, проведено сред 3 хиляди руснаци 82 процента одобряват управлението му, 11 на сто го определят като "лошо", а 7 процента се въздържат от коментар.

40 процента от всички анкетирани заявяват, че доверието им е безусловно, а едва 7 нямат никаква вяра на руския държавен глава. 

Опозиционният лидер Алексей Навални също има намерение да се яви на президентските изборите през март догодина.

Споделяне

Още от Свят