След скандала "Карадере"

Протести и контрапротести заради застрояването на Черноморието

Протестиращи в Бургас защита на Карадере. Сн. БГНЕС

Около петдесетина души се събраха в столицата при езерото Ариана в защита на местността Карадере близо до град Бяла и срещу плановете за застрояването ѝ, предаде БНР

Едното искане на протестиращите е за спешно приемане на предложените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които спират строителството в защитените зони от европейската екологична мрежа Натура 2000, включително на Карадере, Иракли, Странджа, Камчийски пясъци, както и дюните на Несебър. Второто искане е за отмяна на решението за инвестиция клас А на строителите на Карадере.

"Зелените" събират подписка с тези искания, която бе подписана от протестиращите, включиха се и случайно преминаващи хора. Обстановката остана спокойна.

В Бургас протестът беше обявен още преди седмица в социалната мрежа и беше насрочен за обедните часове. Едва 11 души се събраха да протестират срещу застрояването на Карадере. Любопитното е, че малката група демонстранти беше отразена от 17 репортери от местните медии.

Също малобройна група демонстранти се събра в ранните следобедни часове и в Пловдив. Едва десетина екозащитници се включиха в националния екопротест срещу застрояването на Карадере. Протестът им мина почти незабелязан от пловдивчани по Главната улица в града.

В редица морски общини протестират и срещу "зеления рекет" и настояват да не се спира развитието на туризма.

Контрапротест имаше в Поморие. Недоволните се чудеха дали да блокират пътя, тъй като нямаха разрешение за това. Хората твърдяха, че с действията си еколозите всъщност спират развитието на редица морски общини. В крайна не се стигна до блокиране на пътя. Протести се проведоха в Бяла и Старо Оряхово. От Северното Черноморие тръгна и подписка в подкрепа на проекта за изграждане на ваканционен комплекс на Карадере.

Само преди десет дни близо 1500 души се събраха на протест в столицата пред сградата на парламента. Недоволни граждани излязоха, за да поискат да не се застроява местността Карадере в община Бяла.

Протести в защита на Карадере бяха организирани и в други градове от страната. Междувременно управляващите се опитаха да ограничат недоволството сред гражданите, като успокоиха, че за момента местността няма да се застроява.

Споделяне

Още по темата

Още от България