Протести и напрежение около казуса с лекаря, убил крадец в дома си

Протестът в Пловдив. Сн. "Под тепето"

Жители на Пловдив за втори пореден ден излязоха на протест в защита на д-р Иван Димитров, задържан по обвинение в умишлено убийство на крадец, нахлул в дома му. В неделя те проведоха шествие от Второ полицейско управление до прокуратурата в града, където хиляди скандираха "Свобода за доктора!". Там те не успяха да разговарят с прокурор, който да им разясни причините за задържането на лекаря.

Протест със същите искания се проведе и в София, където граждани се събраха пред Съдебната палата.

Демонстранти смятат, че Димитров е застрелял нахлулия в дома му рецидивист при самоотбрана и в защита на съпругата и двете си деца.

Участващите в пловдивското шествие лекари, учители, бизнесмени, таксиметрови шофьори, художници, общински съветници, съседи на д-р Иван Димитров и стотици други пловдивчани, които го подкрепят, блокираха центъра на града за час.

Самите протестиращи се преброиха към 2000-3000 души. Протестът се озвучаваше с микрофони, мегафони и тонколони, захранвани от акумулатор, съобщи сайтът "Под тепето"

Пред събралото се множество говориха колеги и съседи на арестувания д-р Иван Димитров, който е с повдигнато обвинение за предумишлено убийство на 38-годишния рецидивист, известен с прякора  Жоро Плъха.

  

Протестът в Пловдив. Сн. "Под тепето"

Хората апелираха управляващите да си зададат въпроса "какво е накарало един уважаван лекар, положил Хипократова клетва,  да вдигне пистолет срещу човек в дома му?".  

Освен това протестиращите питаха:  

"Къде е другият крадец и защо полицията още не го е арестувала?"

"Защо Прокуратурата и Съдът имат почивни дни?"

"Управници, как бихте реагирали ако на масата беше заложен животът на вашите съпруги и деца?"

"Хора, трябва ли винаги да сме на улицата и да протестираме, за да бъдем чути?"

Един от ораторите попита дали има юристи на протеста и микрофонът бе даден на бившия депутат от "Атака" Павел Шопов, който не пропусна да каже, че партията е внасяла 3 пъти предложения за промяна в закона. "Аз самият писах за последно през 2011-а година. Нужна е промяна в института за неизбежната отбрана", заяви Шопов от трибуната пред стълбите на Второ РУП.

  

Протестът в Пловдив. Сн. "Под тепето"

Чуха се искания президентът да приложи правото си на помилване.

Множеството се обяви за промяна в закона. "Политиците трябва да променят закона у нас, така, както е в САЩ – влязат ли в дома ти да крадат, да имаш право на самозащита и да не носиш никаква наказателна отговорност за това", каза колега д-р Димитров.

Шествието от Второ РПУ до прокуратурата в Пловдив бе предвождано от патрулна кола и булевардите по маршрута му бяха отцепени. Протестиращите така и не успяха да се срещнат с дежурен прокурор.

  

Протестът в Пловдив. Сн. "Под тепето"

Участниците заявиха, че демонстрациите им ще продължават всеки ден от 17.30 часа пред паметника на Съединението в Пловдив. Исканията са освобождаване от ареста на д-р Иван Димитров и за приемане на законодателни промени, регламентиращи правото на самозащита. Подписката за такива промени вече е подкрепена от над 700 души, съобщи БНР.

"Самият факт, че Джевизов има девет присъди и смелостта да продължава да краде, показва, че нещо в нашата правораздавателна система не е в ред", коментира пред БНР доктор Румен Дачев, който участва в протеста.

"Трябва така да се направят законите, че да няма две тълкувания на едно и също нещо. Щом е влязло в твоята къща с нож през нощта - няма за него човешки права", каза той. И уточни, че протестиращите ще искат от прокуратурата да прецизира обвинението срещу Димитров и то да не бъде за умишлено убийство. 

Протести в подкрепа на д-р Иван Димитров бяха организирани също в Стара Загора и Варна. 

  

Подписка в подкрепа на д-р Иван Димитров в София, Сн. БГНЕС

Според д-р Кръстев, председател на пловдивската структура на Българския лекарски съюз, редица регионални колегии на организацията вече са обявили, че застават зад д-р Димитров и подкрепят исканията за на гражданите за спешни законодателни промени.

Кръстев заяви, че етническата принадлежност на извършилия кражбата няма значение, защото "пред болестите и закона всички трябва да бъде равни".

В коментар по случая адвокат Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, заяви, че за него е безспорно, че задържането на доктора е абсурдно и че то представлява нарушение на закона и на конституцията. Пред БНР той припомни, че по принцип мярката за неотклонение на обвиняемия има за цел да предотврати укриването му или извършването на друго престъпление. Йорданов е убеден, че за явяването на доктора по делото е достатъчно да се определи дори и най-леката мярка за неотклонение, предвидена в закона – подписка.

Според адвоката много често се получава така, че мярката за неотклонение се използва за получаване на самопризнания и за ограничаване правото на защита на обвиняемия и тази практика се толерира от част от съдиите.

Бившият вътрешен министър припомни, че по време на управлението, в което той е участвал през 1997 г., в Наказателния кодекс са били въведени изменения, разширяващи значително обхвата на неизбежната отбрана.

  

Протестът в София. Сн. БГНЕС

"Тогава Конституционният съд отмени почти всичко, което беше прието. Ако трябва да се променя нещо, мисля, че това трябва да бъде направено след една много сериозна професионална дискусия. За съжаление в действащото Народно събрание мисля, че има един практикуващ юрист и там няма да може да се получат нещата. Но не може да се правят промени на сериозни закони под въздействие на емоции и под въздействие на един случай, който дори би могъл и да изкриви представите на хората", каза Емануил Йорданов и допълни, че на мястото на д-р Димитров би реагирал по подобен начин.

Журналистката Юлиана Методиева от сайта "Маргиналия" изрази преди всичко съболезнования на вдовицата и децата на убития. Като правозащитник ме е смущавало това, което се нарича "самоотбрана, неизбежна отбрана", подчерта Методиева: "Тя обикновено, както и в нашия случай, за който ще ме питате, е дошла в следствие на нарушение на правото на собственост. Но точно тук законодателят е разсъждавал много внимателно и е описал ситуации, в които да може да бъде ограничено правото на употреба на лично оръжие, именно за да не бъде отнет човешки живот по грешка, поради бързина и поради неточно дефиниране на опасността, която е срещу теб.“

  

Протестът в София. Сн. БГНЕС

Правозащитничката напомни, че извършването на кражба е криминален акт и за него трябва да има най-сурово правосъдие, "в случай че е изяснена цялата обстановка около извършването“.

Методиева предупреди за рисковете, ако се либерализира носенето на оръжие. Тя даде пример с нарастващото напрежение в САЩ около убийствата на млади хора.

Според нея в сърцевината на дискусиите следва да бъдат въпросите за това каква е превенцията, каква е охраната на домовете ни, какви са и защитните функции, изпълняват ли се ефикасно защитните функции от полицията.

"Колкото по-малко се употребява оръжие, колкото по-малко има достъп до оръжие, толкова повече можем да предотвратим нещастния изход", коментира Методиева.

Тя изрази уважение към демонстрираната от протестиращите солидарност с д-р Димитров, но сподели опасенията си, че към тях се присъединяват и футболни фенове и предупреди, да не се бърза с изводите и да не се дава повод за междуетнически сблъсък.

Споделяне

Още по темата

Още от България