Протести и сблъсъци в Париж след гласуването на еднополовите бракове

Протести и сблъсъци в Париж след гласуването на еднополовите бракове

Сблъсквания станаха късно снощи в центъра на Париж след протест на противници на еднополовите бракове, предаде Франс прес. Участници в протеста замеряха с различни предмети силите на реда, които отвърнаха със сълзотворен газ.

Към 22 ч. местно време организаторите на протеста приканиха множеството от около 3500 души да се разотиде с обещанието, че ще последва нова подобна проява. Но 45 минути по-късно стотици протестиращи не бяха напуснали площада на "Инвалидите". Между 50 и 100 души, някои маскирани или с качулки, предприеха провокации срещу полицията и жандармерията недалеч от парламента. Силите на реда бяха обсипани с фишеци, бутилки и други предмети и отвърнаха със сълзотворен газ.

Малко преди полунощ сблъскванията се преместиха в района на външното министерство, където провокатори замеряха силите на реда с павета, части от заграждения, парчета от метални пръти и кабели. Полицейски комисар бе ранен в главата от хвърлено паве и бе отведен с линейка.

Агресивни протестиращи се нахвърлиха срещу журналистите и ги наричаха с обидни думи, като "мръсници", "боклуци" и "помагачи", посочва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?