Протести искат бързи и справедливи присъди за убийците на пътя

Мирни протести на семейства, загубили деца и близки в катастрофи се провеждат в събота в няколко града в страната. Опечалените родители настояват за по-бързо производство и адекватни присъди за виновните шофьори. Те започнаха и петиция със същото настояване, която ще бъде изпратена до министъра на правосъдието.

Макар че отпадна възможността за споразумение на виновните шофьори с прокуратурата и се въведе долен праг за ефективна присъда, практика показва, че в повечето случаи тези подсъдими се разминават с условно наказание. Заедно с това делата се точат с години, в което време виновните продължават да шофират безпрепятствено, коментират протестиращите.

В София протестът се проведе пред сградата на Съдебната палата, където имаше и предстватили на неправителствени организации срещу войната по пътищата. "Роднините на жертвите се смачкват от системата, затова днешната инициатива е насочена към това бавно правораздаване. ", коментира един от организаторите на протеста Ева Попова от фондация "Безопасни улици от Валя", цитирана от Агенция "Фокус". По думите ѝ за 9 години по пътищата са загинали 10 000 българи, а над 120 000 са ранени и осакатени за цял живот.

Според "Нова телевизия" протести днес е имало също в Бургас, Казанлък, Русе и Плевен.

Споделяне

Още от България