Протести на “Атака” и екоактивисти се проведоха в деня на Освобождението

Партия "Атака" организира в София традиционните си за трети март шествие и митинг. На площад "Александър Невски" областни и общински координатори на "Атака" обясниха на събралите се протестиращи как партията се подготвя за парламентарните избори през следващата година. На протеста се събраха хиляди привърженици на партията от цялата страна.

Митинг-шествието започна от пилоните на НДК, продължи по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и улица "Г.С.Раковски". Протестиращите скандираха "България!", "АТАКА- победа!" "Волен!".

Шествието спря на няколко места – Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на финансите. Там лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска оставките на министрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков, които, по думите му, са предали националните интереси и работят за колонизаторите и обедняването на българите.

Сидеров подчерта, че "Атака" е единствената националистическа партия и попита къде в този ден са управляващите. Той сам даде отговор на въпроса си като заяви: “По резиденции, ядат и пият”. Същото се отнасяло и за опозицията.

Въпреки масовостта на протеста, той протече без проблеми.

Екоактивисти се събраха на пореден протест заради Витоша

Паралелно с протеста на “Атака” в София се състоя и демонстрация на природозащитници. Екоактивисти скандираха "Мафия" и "Витоша" пред НДК, но присъствието на протеста в подкрепа на Витоша бе доста скромно. Около стотина души се събраха, за да защитят планината над София и да се обявят против промените в Закона за горите, които ще улеснят застрояването в планините.

Освен традиционните плакати в защита на горите и против монополите, много от протестиращите носеха и саморъчно направени плакати, на които пише: "Аз обичам гората!", "Горите не са само дървесина, те са нашите дробове, нашето сърце. Пазете ги!", "Да спасим гората от закона!", "Мила, родино, твойта хубост може и да има край!", "Гората не е дървесина!", "Искаме гора, не искаме бетон!".

Протестът е организиран от коалицията от "За да остане природа в България". Шествия се проведоха и в Пловдив, и в Бургас.

Коалицията "За да остане природа в България" припомня, че предстои второ четене на поправките в Закона за горите, както и промени в още няколко закона. Ако те се приемат ще може бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове. Освен това ще се позволят на практика голи сечи, които иначе са забранени от закона и предполагат свлачища и наводнения.

Най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които заемат само 5% от страната. Налице ще е поредно доказателство, че държавата не обслужва обществения интерес, а частните икономически интереси на един и същ бизнесмен, който вече контролира 3 от 4-те големи ски зони в България – Банско, Витоша и Боровец.

От коалицията "За да остане природа в България" заявяват още, че държавата смята да изреже 12% от територията на световното природно наследство на ЮНЕСКО в сърцето на Национален парк Пирин, само и само да разреши разширяването на ски зона Банско и строителството на нови ски зони над Добринище и в местността Кулиното над Разлог.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?