Протести на строители тръгнаха из страната

Два протеста – един на строителни компании с неплатена свършена работа и един на строителни работници, останали без заплати, тръгнаха на различни места в страната в сряда.

В района на "Петолъчката" на пътя София – Бургас протестираха над 150 души, участвали в изграждането на военния полигон Ново село край Сливен. Те са от фирмите – подизпълнители на обекта, които са 21, а дължимата им сума е 4 млн. лева.

Главен изпълнител е немската фирма "Билфингер Бергер" АГ, а неин партньор у нас е "Доломит М" – Бургас. Възложител на поръчката е Американският инженерен корпус. Преди Коледа е настъпил разрив между партньорите, работите на полигона са били спрени, а дължимото на подизпълнителите не е било платено.

Около 150 работници от фирма "Балканстрой" в Разлог пък излязоха на протест заради неполучени заплати. Служителите твърдят, че не са взимали пари от половин година, но от ръководството отричат и казват, че забавянето е само месец и скоро ще бъде наваксано.

Работниците се оплакват още, че от фирмата ги проверяват дали по време на болничните си стоят през цялото време у дома. Ако се установи, че те излизат навън по каквато и да е причина, им се налагат тежки глоби.

Месеци наред хората работели без пари, но не роптаели защото вярвали, че положението ще стане по-добро и възнагражденията им ще бъдат изплатени. Постепенно обаче надеждата им угаснала.

Нееднократно работещите във фирмата опитвали да разговарят със собствениците ѝ, за да разберат кога ще получат заплатите си.

"Балканстрой" АД на братята Николай и Костадин Калоянови и Йордан Каназирев е сред ТОП 5 на строителните компании у нас по приходи от продажби.

Споделяне

Още от България