Протести парализираха арменската столица

Хиляди привърженици на Пашинян протестират срещу отказа на парламента да го избере за премиер

Протести парализираха арменската столица

Десетки хиляди привърженици на арменския опозиционен лидер Никол Пашинян откликнаха на призива му за гражданско неподчинение, блокирайки ключови улици и правителствени сгради в столицата Ереван. Пашинян оглави масовите антиправителствени протести, които принудиха премиера Серж Саркисян да подаде оставка след 10 години начело на властта. Пашинян призова за "генерална стачка", след като във вторник депутатите от управляващата партия в Армения отказаха да го изберат за временен министър-председател.

Протестите обхванаха Ереван и други големи градове в страната. Коли и камиони блокираха в сряда основните кръстовища в страната, докато демонстранти спряха трафика към международното летище "Звартноц".

През втората половина на деня Пашинян предложи на привържениците си да разблокират улиците, за да могат желаещите да се доберат до центъра на Ереван за поредния митинг на опозицията.

По данни на местните медии, цитирани от ТАСС, в Ереван практически няма улици или булеварди, по които движението да не е затруднено. Демонстрантите блокират пътищата с контейнери за боклук и автомобили.

Пашинян заяви на митинг на привържениците си, че е парализирана работата на метрото и железниците, блокиран е пътят към летището, а към протестиращите са се присъединили и обявили стачка множество училища и университети.

"На призива ни откликнаха всички ВУЗ-ове в столицата. Настояваме (управляващата) Републиканска партия да напусне властта и да гласува за народния кандидат за премиер Никол Пашинян", заяви пред агенцията лидерът на студентското движение Давид Петросян.

Група привърженици на опозицията нахлуха в сградите на кметствата в градовете Гюмри и Маралик. Протестиращите настояват местните власти да се присъединят към опозиционното движение.

Пашинян предупреди управляващите да не използват армията срещу демонстрантите и каза, че политическата криза в страната не може да бъде решена със сила.

Ако правителството докара армията в столицата, войниците ще се присъединят към демонстрантите, каза той. "Полицията и службите за сигурност са неутрални и ако те [правителството] докарат например армията в Ереван, всички войници ще дойдат при нас и ще се присъединят към нас", предрече опозиционният водач.

Силите на реда не се намесват в протестните акции, предаде кореспондент на Би Би Си. Привържениците на Пашинян започнаха за освобождават улиците още преди указания от лидера им срок – 17 ч. местно време.

Хотелите в Ереван са предупредили предварително гостите си да напуснат до 7 сутринта, ако са планирали да отпътуват от града. Както се оказва, препоръките не са били напразни, тъй като "блокпостове" на протестиращите пропускат само журналисти и то не навсякъде.

Пашинян заяви в интервю за Асошиейтед прес, че управляващата Републиканска партия е извършила на практика политическо самоубийство с отказа си да подкрепи кандидатурата му за премиер на парламентарния вот вчера. По думите му това действие на управляващите само е засилило протестите срещу тях.

На извънредната си сесия, проведена на 1 май, парламентът отхвърли кандидатурата на Пашинян за премиерския пост. В подкрепа на Пашинян, който беше единствения кандидат, гласуваха 45 депутати при 53 необходими да получи мнозинство в 105-местното Национално събрание. Минути преди това управляващата партия на Армения обяви, че ще гласува против него.

Снощи прессекретарят на партия "Граждански договор" Тигран Авинян заяви, че Пашинян отново ще бъде издигнат от фракцията "Елк" за поста министър-председател на следващото заседание на парламента на 8 май.

В интервю за Ройтерс Пашинян заяви в сряда: "Моята единствена власт е моят народ. Ние няма да се откажем". По думите му в страната ще продължат "стачките и неподчинението". На въпрос дали отново ще се кандидатира за премиер, той казва: "Ще мислим и ще преговаряме".

Ако парламентът повторно не успее да избере премиер, той ще бъде разпуснат и ще бъдат насрочени нови избори. Ако това стане, каза Пашинян, неговата партия "Елк" може да бойкотира изборите, съобщи Ройтерс.

Досегашният премиер Серж Саркисян подаде оставка на 23 април и бе заместен временно на поста от Карен Карапетян. Опозицията, която няма мнозинство в парламента, издигна като кандидат за премиер Никол Пашинян.

Арменският президент Армен Саркисян призова към диалог за излизане от политическата криза, предаде Ройтерс.

"Много съжалявам, че вчера парламентът не избра министър-председател. Политическата криза в страната продължава, въпреки че всички говорят за опасностите от задълбочаването на този процес", заяви президентът. "Призовавам всички политически сили да продължат диалога през тази седмица и да намерят изходи от положението", се казва в изявлението на Саркисян.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят