Протести помрачиха годишнината от въстанието в Унгария през 1956 г.

Протести помрачиха годишнината от въстанието в Унгария през 1956 г.

Церемониите в понеделник по случай 50-тата годишнина от въстанието срещу съветското управление в Унгария започнаха едва след като полицията разпръсна стотици разгневени демонстранти, предадоха в световните информационните агенции.

Чуждестранни гости се присъединиха към премиера и президента, които положиха цветя пред парламента, докато националният флаг на Унгария бе издигнат под звуците на националния химн.

Само часове преди това обаче полицията трябваше да обуздае няколкостотин души, които протестираха на площада срещу управлението на министър-председателя Ференц Дюрчани. Демонстрантите стоят пред парламента от седмици, но бяха принудени от полицията да се оттеглят, за да могат да се проведат официалните церемонии.

Някои ветерани от събитията през 1956 г. отказаха да се ръкуват с Дюрчани, в знак на протест срещу признанието му преди няколко седмици, че е излъгал избирателите, за да бъде преизбран за втори мандат. Оттогава продължава натискът и политическите дебати дали той трябва да остане на поста си.

Дасната опозиция Фидес реши частично да бойкотира честванията, за да не бъде редом с управляващите социалисти, чиято партия е приемник на единствената партия преди 1989 г. - Комунистическата. Фидес обясни, че бойкотът ѝ е форма на протест срещу лъжите на премиера.  

Междувременно унгарският президент Ласло Шойом призова за национално обединение. Той припомни, че по време на въстанието целият народ е бил обединен около идеята за независимостта на страната, но бунтът е бил потушен с кървавата намеса на Съветския съюз.

“Политиците не само празнуват поотделно, но и празнуват различни неща. Те твърдят, че тази годишнина има много аспекти, но по този начин те я обезценяват. Аз казвам, че има само една революция през 1956 г.", подчерта Шойом пред гостите, сред които бяха президентите на 18 европейски страни и кралете на Испания и Норвегия.

Австрийският президент Хайнц Фишер подкрепи унгарския си колега с думите, че "политическият опонент не е враг при демокрацията", посочва Франс прес.

Над 2600 унгарци загинаха в сраженията със съветските окупационни сили през есента на 1956. Унгарската революция започна на 23 октомври 1956 г., когато комунистическата полиция в Будапеща откри огън срещу демонстранти, които настояваха техните искания за свободни избори и изтегляне на съветските войски да бъдат прочетени по унгарското радио.

След смазването на въстанието над 200 души бяха екзекутирани, включително премиерът Имре Наги, а повече от 200 000 избягаха от Унгария.  

Според върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, цитиран от Асошиейтед прес, събитията в Унгария през 1956 г. показват, че жертвите на политически репресии се нуждаят от щедра световна помощ.

"За съжаление и днес има ситуации, в които страданието е далеч по-голямо, отколкото знаем за Будапеща, а безразличието е също толкова огромно", посочи Гутериш.

Комисариатът за бежанците на световната организация критикува европейските страни, че не дават убежище на тези, които бягат от конфликтни зони като Ирак или западната суданска област Дарфур.

Споделяне

Още от Свят