Протести посрещнаха Путин в арменската столица Ереван

Около хиляда души организираха шествие в столицата на Армения Ереван по време на посещението на руския президент Владимир Путин в знак на протест срещу присъединяването на Армения към Митническия съюз на Русия, Беларус и Казахстан, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Протестиращите държаха плакати с надпис "Путин, върви си!" и "Не на СССР!", имайки предвид стремежа на Путин да възстанови доминирания от Русия Съветски съюз под формата на икономически съюзи и съюзи за сигурност, отбелязва Ройтерс.

Путин е на официално посещение в Армения за разговори по изразеното през септември желание на Ереван да се присъедини към Митническия съюз в рамките на Евразийската икономическа общност между Русия, Беларус и Казахстан. Ройтерс посочва, че протестите в Армения съвпадат с протестите в Украйна, която миналата седмица реши да не подпише споразумение за асоцииране с ЕС, а да задълбочи икономическите си отношения с Русия.

Критиците на Кремъл на Запад обвиняват Путин в оказване на натиск върху бившите съветски републики, така че те да не се отделят от руската орбита, припомня Ройтерс.

Процесът на присъединяване на Армения към Митническия съюз ще напредва максимално ефективно, заяви самият Владимир Путин в Ереван, цитиран от ИТАР-ТАСС. Намерението на Армения да се присъедини към интеграционните структури на Русия, Беларус и Казахстан открива широки възможности за сътрудничество, изтъкна руският държавен глава на заседание на Третия руско-арменски междурегионален форум в западния арменски град Гюмри.

Путин подчерта, че движението по посока на евразийския интеграционен проект "е суверенен избор на арменския народ" и "Русия, разбира се, ще направи всичко, за да поддържа тази насока на сътрудничество с арменската страна".

Президентът на Армения Серж Саркисян от своя страна благодари на Путин, че спрямо Армения вече се приемат механизми за различни важни привилегии, съществуващи в рамките на Митническия съюз.

Двамата президенти участваха в церемонията по пускане в експлоатация на 5-ия енергиен блок на Разданската ТЕЦ.

Неочакваното решение на Армения беше обявено през септември, с което на практика бяха попарени надеждите за подписване на споразумение за асоцииране с ЕС на срещата на върха във Вилнюс миналата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?