Протести провалиха рестриктивен законопроект за абортите в Тексас

Стотици протестиращи предотвратиха засега прокарването на едни от най-строгите мерки за абортите в САЩ, предаде Асошиейтед прес. От галерията за граждани в Сената на Тексас те освиркаха и надвикаха законодателите, като ги принудиха да пропуснат крайния срок за приемане на законопроекта, който би затворил почти всички клиники за аборти във втория по население американски щат.

Републиканците, които контролират тексаския Сенат, първоначално настояваха, че са започнали да гласуват 15 минути преди крайния срок в полунощ във вторник и са прокарали навреме законопроекта с 19 гласа "за" срещу 10 "против". Преди това демократите се опитваха през целия ден да отложат окончателното гласуване на мярката.

Но след като компютърните архиви и разпечатките от гласуването показаха, че гласуването е станало в сряда, след което часът му е бил нагласен за вторник, сенатори и от двете партии се събраха на частно заседание при заместник-губернатора Дейвид Дюхърст.

Час по-късно Дюхърст заяви, че вотът се е състоял навреме, но "заради цялата тази олелия и шум не успях да подпиша законопроекта." Той отрече, че е изпуснал юздите на дебата и обвини за провала над 400-те демонстранти, които организираха, по думите им, "народен филибустер" от 23.45 ч до след полунощ.

Заместник-губернаторът обаче напомни, че губернаторът Рик Пери може скоро да насрочи нова сесия за прегласуване на законопроекта и добави: "Край. Беше забавно. Доскоро виждане."

Законопроектът забранява извършването на аборт след 20-та седмица от забременяването и налага изискване всички процедури по прекъсване на бременността да се извършват в амбулаторни хирургически центрове. Само пет от сегашните 42 клиники за аборти в Тексас имат съответното оборудване и могат да продължат да функционират като хирургически центрове.

Освен това лекарите, извършващи аборти, трябва да разполагат с право да настаняват пациенти в болница, намираща се в радиус от 50 километра - условие, което е трудно изпълнимо в селските райони.

"Ако законопроектът влезе в сила, абортите на практика ще бъдат забранени в щата Тексас и много жени ще бъдат принудени да прибягват към опасни и нелегални мерки /за прекъсване на бременността/," заяви Сесил Ричардс, президент на организацията "Пленд перънтхуд екшън фънд" (Planned Parenthood Action Fund) и дъщеря на бившата губернаторка на щата Ан Ричардс.

Споделяне

Още от Свят