Протести срещу Covid ограниченията в румънски градове

Протести срещу Covid ограниченията в румънски градове

Протести срещу ограниченията, въведени заради пандемията от коронавирус, заляха улиците на няколко градове в Румъния в понеделник вечерта, след като ден по-рано влязоха в сила по-строги мерки заради нарастването на новите случаи на Covid-19.

Над 1000 души се събраха в столицата Букурещ. Протестиращите надуваха свирки и скандираха "Свобода!" на шествие до сградата на правителството на Площада на победата. Един мъж бе задържан заради отказ да носи предпазна маска и да се легитимира.

По-малки протести бяха организирани и в други градове - Арад, Бистрица-Насъуд, Ботошани, Сибиу, Бъзъу и други, съобщи сайтът Зиаре.

В по-голямата си част демонстрациите бяха организирани от крайнодясната партия Алианс за единство на румънците, което е против ограничителните мерки и подкрепи и няколко протести срещу ваксинацията.

Лидерът на партията Джордже Симион, който призова хората да протестират всеки ден тази седмица, участва в демонстрацията в Букурещ.

Новите ограничителни мерки включват забрана за излизане от дома след 20,00 ч. в най-силно засегнатите от пандемията населени места и намалено работно време за магазините.

188 души са били отведени в полицията след протеста в Букурещ, съобщи днес началникът на градската дирекция на полицията Богдан Берекет, цитиран от Аджерпрес и БТА.

Арестуваните в момента се идентифицират и фотографират в полицията, ще им бъдат взети отпечатъци и повечето ще бъдат глобени, каза Берекет. В момента се налагат 222 глоби на обща стойност от над 200 хиляди леи (40 хиляди евро), осем от които на организаторите.

Според полицията по време на протестите са били нанесени щети на витрини, автобусни спирки и превозни средства. В прокуратурата ще бъдат внесени преписки за повдигане на криминални обвинения.

Директорът на жандармерията в Букурещ Йонел-Каталин Стегарою каза, че са били ранени 12 жандармеристи, от които трима са били откарани в болница, но не са се нуждаели от специални грижи или хоспитализация.

Директорът на жандармерията уточни, че протестите на някои места в центъра на Букурещ са изгубили мирния си характер снощи около полунощ. Демонстрантите са замеряли полицията с камъни и други предмети, с които са нанесли наранявания на служителите на реда, каза Стегарою.

В понеделник Румъния регистрира рекорден брой пациенти с Covid-19 в интензивни отделения - почти 1400 души. Около 12 000 са хоспитализираните с коронавирусна инфекция.

До момента страната с население от над 19 милиона души е регистрирала над 940 000 заразени и 23 234 починали с Covid-19. Румъния е поставила вече близо три милиона ваксини, а вчера премина прага от един милион ваксинирани с двете дози, съобщиха румънски медии.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус