Протести срещу икономическите рефрми в Белград

В Белград снощи няколко хиляди души проведоха антиправителствен протест пред сградата на парламента. По време на сблъсък с полицията леко пострадаха седем души, предаде Би Би Си.

Протестиращите искаха оставката на кабинета и предсрочни избори.

Някои от протестите бяха насочени и срещу икономическите реформи, въведени след падането на режима на президента Слободан Милошевич преди три години, сред които замразяване на приватизацията на държавните предприятия.

Докато се провеждаше демонстрацията, депутатите обсъждаха вота на недоверие към правителството на премиера Зоран Живкович.

Съюзът на независимите синдикати в Сърбия ще продължи днес протестите си, като ще реши как да ги радикализира, съобщи радио Б92.

Министърът на вътрешните работи Душан Михайлович съобщи, че полицията сериозно ще разгледа всички данни, свързани с инцидентите от вчера. Той припомни, че законът забранява протестите пред сградата на парламента, когато Скупщината заседава.

Днес ще бъдат продължени дебатите в парламента по предложението за гласуване на недоверие на сръбското правителство. Обсъждането започна вчера с мотивиране на инициативата от страна на депутатката от Сръбската радикална партия Гордана Поп Лазич. Тя излага мотивите два часа и половина, с което подобри рекорда за говорене от парламентарната трибуна в Скупщината, отбелязва радио Б92.

Споделяне

Още от Балкани