Протести срещу нападението в Ливан, опозицията обвини Дамаск и поиска оставка на правителството

ООН осъди атаката в Бейрут, при която загина шефът на разузнаването

Протести срещу нападението в Ливан, опозицията обвини Дамаск и поиска оставка на правителството

Ливан е на ръба на гражданска война след атентата в Бейрут, при който бяха убити началникът на разузнаването на ливанските сили за вътрешна сигурност и още седем души, а над  80 души бяха ранени, съобщиха световните агенции.

Протестиращи блокираха улици и пътища в Ливан и палят гуми в знак на протест срещу убийството на генерал Уисам ал Хасан, който имаше репутация на противник на режима на Башар Асад в Сирия.

Ливанската опозиция - противник на шиитската Хизбула, обвини Дамаск, че стои зад атентата.

Командващият ливанските сили за вътрешна сигурност генерал-майор Ашраф Рифи предупреди, че са възможни нови атаки.

Опозицията настоя правителството на премиера Наджиб Микати, подкрепяно от Хизбулла, да подаде оставка, а  Франс прес коментира, че атентатът може да доведе страната до хаос. По-късно стана ясно, че Микати е предложил на президента Мишел Слейман да депозира оставката си, но той го е помолил да остане на поста в името на "националните интереси" на страната.

Хизбулла, съюзник на сирийския режим, осъди атентата в Бейрут като посегателство срещу стабилността и националното единство. Режимът в Дамаск вече бе обвинен за серия атентати и убийства между 2005 и 2008 г. на политически личности, враждебни на Сирия.

Разузнаването изигра важна роля в издирването на виновниците за атентатите. Загиналият при атенатата Хасан, който се завърна от Германия вечерта преди атентата, помогна за разкриването на много опити за убийства на антисирийски фигури в Ливан.

Той участва и в разследването, което обвини Сирия и Хизбулла за убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири.

Съветът за сигурност на ООН и международната общност осъдиха атенатата и поискаха да бъде сложен край на опитите за дестабилизиране на Ливан чрез политически убийства.

Никой не е поел отговорност за най-голямата атака в Бейрут от 2008 г. насам. Анализатори коментират, че основната цел на атентата е да се дестабилизира разделеното общество в Ливан и войната в Сирия да се прехвърли в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят