Протести срещу обвинената в корупция шефка на унгарската данъчна служба

Няколко хиляди души протестираха в Будапеща с искане за оставката на ръководителката на унгарската данъчна служба Илдико Вида, заподозряна в корупция, предаде Асошиейтед прес.

Над 10 хиляди души са участвали във вечерното шествие в неделя според организаторите, цитирани от АП. Те са преминали от централата на данъчните служби до сградата на министерството на икономиката, на което те са подчинени. Протестиращите скандираха "няма да плащаме данъците си на мошеници".

Миналата седмица беше потвърдено, че името на Вида е включено в американски списък от шест унгарски личности. Американският шарже д'афер в Будапеща Андре Гудфренд съобщи, че САЩ разполагат с надеждна информация за корупция.

Габор Ваго, бивш депутат от партия "Политиката може да бъде различна", поиска оставката на Вида и нейните заместници. Той призова ЕС да разследва унгарските данъчни власти, "защото местните институции се провалиха". Ако Вида и заместниците ѝ не подадат оставки до 17 ноември, ще се обмислят методи за гражданско неподчинение, заяви той пред събралите се протестиращи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа